środa, 4 września 2013

Sznycel z szynki z sosem cygańskim

Składniki:
  • sznycel wieprzowy z szynki (u mnie 2 kotlety )
  • zioła (np. prowansalskie)
  • przyprawy : po łyżeczce: czosnek granulowany, papryka słodka, pieprz ziołowy
  • sól
  • 2 saszetki ryżu (np. biały Halina)
  • sos cygański Reypol
  • dowolna surówka
Wykonanie:
Wszystkie zioła i przyprawy mieszamy razem. Sznycle rozbijamy tłuczkiem na cienkie kotlet z obu stron. Układamy na tacy i nacieramy mieszanką przypraw z obu stron, można też posolić odrobinę. Odstawić na 10 minut. Po tym czasie ułożyć na patelni i smażyć z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu zdjąć z patelni i zostawić pod przykryciem jeszcze 5 minut.  Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu.Sznycle podawać z sosem cygańskim, ryżem i surówką.










wtorek, 3 września 2013

Kociołek mięsno-warzywny z makaronem


Pomysł na sycący i pyszny obiad. Wymaga odrobinę pracy, ale warto poświęcić trochę więcej czasu na tak wspaniałe danie. 

Składniki:


  •  1 podwójna pierś kurczaka ( około 60 dag)
  • 50 dag makaronu świderki , penne lub innego (użyłam muszelki Mamma Mia)
  • 1 spory brokuł
  • 3 marchewki
  • 1 cebula
  • 1/2 litra bulionu drobiowego
  • 250 g śmietanki 30 %
  • sól i pieprz
Wykonanie:


Makaron ugotować w osolonej
wodzie al dente. Mięso zmielić w maszynce,
doprawić  solą i pieprzem i uformować małe pulpeciki. Brokuła podzielić na małe różyczki, marchewkę obrać i pokroić w cieniutkie plasterki. Cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić pulpeciki. Usmażyć na złoty kolor, zdjąć.
Na patelnię włożyć cebulę i zeszklić, dodać 
marchewkę oraz brokuła. Smażyć wszystko razem kilka minut. Do garnka włożyć pulpety oraz warzywa, wlać bulion i śmietankę, po 5 minutach dodać makaron i dusić dalej aż warzywa będą miękkie, ale nie rozgotowane.

Babka gotowana na parze


Kolejna odsłona przepisu z parowarem w roli głównej. Tym razem postanowiłam zrobić coś słodkiego. Padło na babkę, którą głównie robi się na Wielkanoc, ale bez okazji też można jak najbardziej :)

Składniki:

125g masła
1/2 szkl (100g) cukru
3 jajka
1/2 szkl (80g) mąki pszennej
1/2 szkl (95g) mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
6 kostek czekolady
1 łyżka mleka


Wykonanie:

W mikserze ucieramy miękkie masło, dodajemy cukier, wrzucamy po jednym jajku, na przemian z mąkami wymieszanymi z proszkiem do pieczenia. Dodajemy skórkę z cytryny i jeszcze trochę miksujemy. Wlewamy ciasto do wysmarowanej masłem i dokładnie wysypanej bułką tartą formy. Użyłam zwykłej metalowej formy do pieczenia babek. Wstawić do parowaru (parowar marki AEG, którego użyłam można nabyć w sklepie internetowym redcoon.pl), przykryć i gotować ok. 1 h i 15 minut. Po zakończeniu gotowania, ciasto zostawiamy w otwartym parowarze na ok. 10 min. Ostrożnie wyjmujemy, odwracamy i polewamy rozpuszczoną w mleku czekoladą. Podawać z idealnie pasującym do ciasta winem Celebro France różowe ( więcej o winie <tutaj>)
" Różowe wino Celebro słynie ze swej delikatności. Jest jak muśnięcie wiatru, przynoszącego zapach śródziemnomorskiej plaży. Obiecuje chwile odpoczynku, spokoju i harmonii. Orzeźwiający, soczyście owocowy aromat podkreśla smak lodów ciast i deserów."

poniedziałek, 2 września 2013

Kurczak z warzywami gotowany na parze

Pierwsze koty za płoty, mój debiut w kuchni z wykorzystaniem parowaru mam za sobą. Nie było tak strasznie jak myślałam, a obiad był przepyszny. Zupełnie inny smak ziemniaczków niż tych z wody, po prostu rewelacja, reszta również smakowała znakomicie.  
Dzięki współpracy z firmą redcoon.pl mam możliwość wypróbowania parowaru w swej kuchni.



Składniki:
  • 3 udka kurczaka
  • 3 marchewki
  • 30 dag brukselki
  • 50 dag ziemniaków
  • przyprawa do kurczaka (ulubiona)
  • papryka słodka ( użyłam NMR )
  • czosnek granulowany
  • sól i pieprz do smaku 
  • vegeta
Wykonanie:


Przyprawę do kurczaka wymieszać z papryką słodką i czosnkiem ( ilość zależy od upodobania, ja dodałam 1 płaską łyżeczkę ). Umyte i osuszone udka natrzeć mieszanką przypraw, odstawić na kilka minut. W tym czasie obrać ziemniaki i marchewkę, pokroić w plasterki lub zetrzeć na karbowanej tarce (np. takiej ). Brukselkę oczyścić. Gdy jest zbyt duża można pokroić na pół. Do gotowania wykorzystałam parowar z 3 pojemnikami parowymi. W pierwszym pojemniku ułożyć udka, na środkowy ułożyć ziemniaki, które wcześniej można oprószyć vegetą. W trzecim pojemniku ułożyłam marchewkę i brukselkę. Do parowaru ( świetny parowar marki AEG dostępny w sklepie internetowym redcoon.pl )wlać odpowiednią ilość wody, ustawić pierwszy pojemnik, przykryć pokrywą i nastawić licznik na 45 minut. Po 20 minutach ustawić kolejne dwa pojemniki i gotować do końca. Gotowe.



















NMR - kolejne dostawa wspaniałych przypraw

Kolejna miła niespodzianka od firmy NMR , przyprawy bez których nie mogę się obyć. Dzięki firmie NMR poznałam nowe przyprawy i ich zastosowanie. Tym razem w przesyłce znalazłam:
- czosnek niedźwiedzi
- cynamon
- pieprz cytrynowy
- paprykę słodką
- tzatziki
- przyprawę do szaszłyszków
- kwiat hibiskusa
Cynamon przyda się z pewnością do wypieków i grzańców na zbliżające się chłodne dni, z pieprzem cytrynowym jeszcze nie miałam do czynienia. Reszta przypraw również znajdzie miejsce w mojej kuchni.