Pomysł na sycący i pyszny obiad. Wymaga odrobinę pracy, ale warto poświęcić trochę więcej czasu na tak wspaniałe danie.
- 1 podwójna pierś kurczaka ( około 60 dag)
- 50 dag makaronu świderki , penne lub innego (użyłam muszelki Mamma Mia)
- 1 spory brokuł
- 3 marchewki
- 1 cebula
- 1/2 litra bulionu drobiowego
- 250 g śmietanki 30 %
- sól i pieprz
Wykonanie:
Makaron ugotować w osolonej
wodzie al dente. Mięso zmielić w maszynce,
doprawić solą i pieprzem i uformować małe pulpeciki. Brokuła podzielić na małe różyczki, marchewkę obrać i pokroić w cieniutkie plasterki. Cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić pulpeciki. Usmażyć na złoty kolor, zdjąć.
Na patelnię włożyć cebulę i zeszklić, dodać
marchewkę oraz brokuła. Smażyć wszystko razem kilka minut. Do garnka włożyć pulpety oraz warzywa, wlać bulion i śmietankę, po 5 minutach dodać makaron i dusić dalej aż warzywa będą miękkie, ale nie rozgotowane.
lubię taki misz-masz:D pyszne:)
OdpowiedzUsuńJa też polubiłam :)
Usuń