Składniki:
- sznycel wieprzowy z szynki (u mnie 2 kotlety )
- zioła (np. prowansalskie)
- przyprawy : po łyżeczce: czosnek granulowany, papryka słodka, pieprz ziołowy
- sól
- 2 saszetki ryżu (np. biały Halina)
- sos cygański Reypol
- dowolna surówka
Wykonanie:
Wszystkie zioła i przyprawy mieszamy razem. Sznycle rozbijamy tłuczkiem na cienkie kotlet z obu stron. Układamy na tacy i nacieramy mieszanką przypraw z obu stron, można też posolić odrobinę. Odstawić na 10 minut. Po tym czasie ułożyć na patelni i smażyć z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu zdjąć z patelni i zostawić pod przykryciem jeszcze 5 minut. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu.Sznycle podawać z sosem cygańskim, ryżem i surówką.
Jest to gotowy sos pomidorowo-warzywny, zawierający w swoim składzie
kawałki papryki, pomidora, ogórka konserwowego, cebuli, które są wyczuwalne podczas jedzenia. Doskonale
nadaje się do dań zarówno na ciepło jak i na zimno. Polecany jako gotowy
sos do mięs, szaszłyków, drobiu, placków ziemniaczanych, pyz,
pulpetów, gołąbków, spaghetti, pizzy, zapiekanek i wielu innych potraw,
do których mamy zamiar użyć sosu pomidorowego. Sos cygański – można
wzbogacić dodając: pokrojoną kiełbasę, boczek. Świetnie smakuje również jako dodatek do nachosów. Jest znakomity w smaku, dla mnie idealny.
pyszny obiad:)
OdpowiedzUsuńRewelacyjne danie ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń