- 1brokuł
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1/2 selera
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- koperek
- natka pietruszki
- śmietana36%
- 2-3 litry bulionu
- makaron
- sól
- pieprz
1. Brokuł oczyszczamy i dzielimy na mniejsze kawałki.
2. Pietruszkę, selera kroimy w kostkę, marchewkę w paski, wszystko wrzucamy do garnka, dodajemy ziele i liście laurowe.
3. Do garnka z warzywami wlewamy bulion w takiej ilości żeby były przykryte i gotujemy do miękkości ok. 30 min, ale pamiętamy, aby 15 min przed końcem wrzucić brokuły.
2. Pietruszkę, selera kroimy w kostkę, marchewkę w paski, wszystko wrzucamy do garnka, dodajemy ziele i liście laurowe.
3. Do garnka z warzywami wlewamy bulion w takiej ilości żeby były przykryte i gotujemy do miękkości ok. 30 min, ale pamiętamy, aby 15 min przed końcem wrzucić brokuły.
4. Natkę pietruszki i koperek kroimy drobniutko.
5. Kiedy warzywa są miękkie wlać pół kubeczka śmietany.
Dodać zieleninkę i doprawić.
6. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Przełożyć na talerze i zalać zupą.
zdrowo, lekko, pysznie, kolorowo:)
OdpowiedzUsuńDodatkowo szybkie i proste do zrobienia :)
Usuń