poniedziałek, 27 maja 2013

Zupa brokułowa z makaronem

Składniki:
  • 1brokuł
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/2 selera
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • koperek
  • natka pietruszki
  • śmietana36%
  • 2-3 litry bulionu
  • makaron
  • sól
  • pieprz
Wykonanie:
1. Brokuł oczyszczamy i  dzielimy na mniejsze kawałki.
2. Pietruszkę, selera  kroimy w kostkę, marchewkę w paski, wszystko wrzucamy do garnka, dodajemy ziele i liście laurowe.
3. Do garnka z warzywami wlewamy bulion w takiej ilości żeby były przykryte i gotujemy do miękkości ok. 30 min, ale pamiętamy, aby 15 min przed końcem wrzucić brokuły.
 4. Natkę pietruszki i koperek kroimy drobniutko.
5. Kiedy warzywa są miękkie wlać pół kubeczka śmietany.  Dodać zieleninkę i doprawić.
6. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Przełożyć na talerze i zalać zupą.

2 komentarze: