Przepis ten znalazłam na stronie Prezydentowej, troszkę go zmieniłam i wyszło coś takiego :)
Składniki:
- 6 średnich ziemniaków
- 50 dag kremowego serka twarogowego ( użyłam Twarożek homogenizowany na "Serniczek Kremowy")
- 4 łyżki koperku
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
- pół cebuli
- pół łyżeczki czosnku niedźwiedziego (np. NMR )
- łyżka pietruszki
- łyżka soku z cytryny
- pół łyżeczki cukru
- sól
- 10 dag sera żółtego (użyłam Old Poland Bursztyn)
- sos czosnkowo-ziołowy WINIARY
1. Ziemniaki ugotować w mundurkach do miękkości, ostudzić. Przekroić na pół i wydrążyć delikatnie środek, zostawiając około 0,5 cm miąższu od skórki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiec przez 15 minut.
2. W międzyczasie miąższ z 6 połówek ziemniaków rozgnieść widelcem i wrzucić do serka. Wrzucić też posiekany koperek, pietruszkę, przyprawy, posiekaną drobniutko cebulę, sok z cytryny i cukier i wymieszać drewniana łyżką.
3. Po wyjęciu ziemniaków z piekarnika faszerować je serkiem. Układać na wyłożonej papierem do pieczenia ( użyłam papieru SAGA) dużej blasze i zapiekać 10 minut w temperaturze 240 stopni.
4. Po 10 minutach posypać startym żółtym serem i zapiekać jeszcze 5 minut. Przed podaniem polać sosem czosnkowo-ziołowym.
z twarożkiem nie jadłam, fajny pomysł
OdpowiedzUsuń