Menu

środa, 22 maja 2013

Ziemniaki zapiekane z twarożkiem


Przepis ten znalazłam na stronie Prezydentowej, troszkę go zmieniłam i wyszło coś takiego :)

Składniki:



Wykonanie:
1. Ziemniaki ugotować w mundurkach do miękkości, ostudzić. Przekroić na pół i wydrążyć delikatnie środek, zostawiając około 0,5 cm miąższu od skórki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiec przez 15 minut.
2. W międzyczasie miąższ z 6 połówek ziemniaków rozgnieść widelcem i wrzucić do serka. Wrzucić też posiekany koperek, pietruszkę, przyprawy, posiekaną drobniutko cebulę, sok z cytryny i cukier i wymieszać drewniana łyżką. 
3. Po wyjęciu ziemniaków z piekarnika faszerować je serkiem. Układać na wyłożonej papierem do pieczenia ( użyłam papieru SAGA) dużej blasze i zapiekać 10 minut w temperaturze 240 stopni. 
4. Po 10 minutach posypać startym żółtym serem i zapiekać jeszcze 5 minut. Przed podaniem polać sosem czosnkowo-ziołowym. 

1 komentarz: