- 6 białych kiełbasek
- 2 cebule
- pół łyżeczki pieprzu w ziarnach
- 3 ziela angielskie (np. Marsyl)
- 2 liście laurowe
- ryż (użyłam jaśminowego Britta)
- buraczki zasmażane
- 2łyżki miodu
- pół łyżeczki rozmarynu (np. Prymat)
- sól i pieprz
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 0,5 litra ciemnego piwa
- 2 łyżki musztardy sarepskiej
Cebulę pokroić w grube plastry, wrzucić na dno żaroodpornego naczynia. Ułożyć na niej kiełbaski, które wcześniej zostały nakłute wykałaczką. Wrzucić pieprz, ziele, liście laurowe. Składniki marynaty dobrze wymieszać. Zalać nią kiełbaski, naczynie wstawić do lodówki na 24 godziny, obracając kiełbaski co jakiś czas. Po tym czasie naczynie z kiełbaskami wstawić po piekarnika nagrzanego do 250 stopni i zapiekać około 45 minut na najniższym ruszcie. Można dłużej piec jeśli kiełbaski lubicie bardziej spieczone. Ja podałam z ryżem jaśminowym i buraczkami, na które przepis znajdziecie tutaj
coś dla mnie ja jadam z reguły tylko i wyłącznie białą kiełbasę:)
OdpowiedzUsuńGosiu gdybym wiedziała, że lubisz białą kiełbaskę to zostawiłabym kawałek ;)
Usuń