środa, 15 stycznia 2014

Rolada szpinakowa z łososiem

Składniki:



  • 450 g szpinaku rozdrobnionego mrożonego
  • 200 g wędzonego łososia
  • 135 g serka śmietankowego
  • 170 g chrzanu śmietankowego Fructos K&K
  • 4 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
Wykonanie:
Szpinak rozmrozić i odsączyć z nadmiaru wody na sicie. Dodać sól i pieprz oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać żółtka i dobrze wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać do masy szpinakowej i delikatnie wymieszać. Masę wylać na dużą blachę (36x44) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 15-20 minut. Wyjąć i pozostawić do ostudzenia. Serek wymieszać dobrze z chrzanem i rozsmarować na wystudzonym blacie szpinakowym. Łososia ułożyć na brzegu blatu lub rozłożyć równomiernie po całym blacie. Całość zawinąć w roladę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodóki na kilka godzin. Przed podaniem pokroić w plastry.

4 komentarze:

  1. Za każdym razem kiedy je u kogoś widzę, zastanawiam się - czemu jeszcze ich sama nie zrobiłam? ;) Muszą być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pyszna, nawet ci co nie lubią szpinaku zajadali się smakowicie :)

      Usuń
  2. Czy mogę zrobić taka rolade na dzień przed impreza? Albo chociaż sam spód?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Roladę jak najbardziej można zrobić dzień wcześniej, najlepiej żeby była cały czas w folii aby nie przesiąkłą zapachem z lodówki.

      Usuń