- 40 dag mąki
- 25 dag miodu
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru pudru
- 10 dag masła
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżka skórki pomarańczowej (startej lub kandyzowanej)
- bakalie
- marmolada
Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek. Masło utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku, a następnie miód, mąkę oraz przyprawę korzenną. Pod koniec ucierania dodać bakalie, proszek do pieczenia oraz pianę z białek. Wszystko delikatnie wymieszać. Do wysmarowanej tłuszczem formy nałożyć ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około godziny.
Po upieczeniu ostudzić ciasto i podzielić na 3 części. Spód i środkowy blat posmarować marmoladą. Ciasto posypać cukrem pudrem lub polać polewą.
Uwielbiam piernik <3
OdpowiedzUsuń