wtorek, 7 stycznia 2014

Piernik z miodem i marmoladą

Składniki:

  • 40 dag mąki
  • 25 dag miodu
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 10 dag masła
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżka skórki pomarańczowej (startej lub kandyzowanej)
  • bakalie
  • marmolada
Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek. Masło utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku, a następnie miód, mąkę oraz przyprawę korzenną. Pod koniec ucierania dodać bakalie, proszek do pieczenia oraz pianę z białek. Wszystko delikatnie wymieszać. Do wysmarowanej tłuszczem formy nałożyć ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około godziny.
Po upieczeniu ostudzić ciasto i podzielić na 3 części. Spód i środkowy blat posmarować marmoladą. Ciasto posypać cukrem pudrem lub polać polewą.


1 komentarz: