- 5 arkuszy glonów Nori
- 500 g ryż do sushi
- chrzan wasabi łagodny
- opakowanie paluszków krabowych
- 10 dag łososia wędzonego na zimno
- pół ogórka długiego
- 1/2 awokado
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka serka twarożkowego
- sos sojowy
Zalewa do ryżu:
- 5 łyżek octu winnego
- 2 płaskie łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
Wykonanie sushi:
1. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Po przełożeniu do misy i skropić zalewą, przygotowaną z octu, cukru i soli (składniki te wymieszać i podgotować, ostudzić). Wymieszać delikatnie.
2. Na arkusz nori kładziemy cienką warstwę ryżu.
1. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Po przełożeniu do misy i skropić zalewą, przygotowaną z octu, cukru i soli (składniki te wymieszać i podgotować, ostudzić). Wymieszać delikatnie.
2. Na arkusz nori kładziemy cienką warstwę ryżu.
3. Całość smarujemy cieniutką warstwą majonezy wymieszanego z serkiem.
4. Na środku smarujemy bardzo cieniutki pasek wasabi. (jeśli ktoś lubi ostrzejszą wersję można posmarować więcej).
5. Ogórek umyć i podzielić wzdłuż na ósemki. Odciąć część z pestkami. Awokado pokroić w paseczki.
6. Przy brzegu układać pasek łososia lub dwa paluszki krabowe oraz ogórka i awokado.
6. Zawijać nori w rolkę przykrywając ogórka i rybę. Można robić to matą albo rękoma.
7. Rolkę kroimy na kawałki zwilżając nóż osoloną wodą.
8. Postępujemy podobnie z pozostałymi glonami.
9. Gotowe sushi podawać z sosem sojowym.
4. Na środku smarujemy bardzo cieniutki pasek wasabi. (jeśli ktoś lubi ostrzejszą wersję można posmarować więcej).
5. Ogórek umyć i podzielić wzdłuż na ósemki. Odciąć część z pestkami. Awokado pokroić w paseczki.
6. Przy brzegu układać pasek łososia lub dwa paluszki krabowe oraz ogórka i awokado.
6. Zawijać nori w rolkę przykrywając ogórka i rybę. Można robić to matą albo rękoma.
7. Rolkę kroimy na kawałki zwilżając nóż osoloną wodą.
8. Postępujemy podobnie z pozostałymi glonami.
9. Gotowe sushi podawać z sosem sojowym.
Mniam:)
OdpowiedzUsuńZastanawiam po co ten majonez i ser ? To danie japońskie a polacy zawsze muszą takie rarytasy zepsuć, majonezem, musztardą a najlepiej sosem czosnkowym.
OdpowiedzUsuń