Menu

czwartek, 21 listopada 2013

Sushi II

Składniki:

  • 5 arkuszy glonów Nori 
  • 500 g ryż do sushi
  • chrzan wasabi łagodny
  • opakowanie paluszków krabowych
  • 10 dag łososia wędzonego na zimno
  • pół ogórka długiego
  • 1/2 awokado
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka serka twarożkowego
  • sos sojowy
Zalewa do ryżu:
  • 5 łyżek octu winnego 
  • 2 płaskie łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli

Wykonanie sushi:
1. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Po przełożeniu do misy i  skropić zalewą, przygotowaną z octu, cukru i soli (składniki te wymieszać i podgotować, ostudzić). Wymieszać delikatnie.
2. Na arkusz nori kładziemy cienką warstwę ryżu.

3. Całość smarujemy cieniutką warstwą majonezy wymieszanego z serkiem.
4. Na środku smarujemy bardzo cieniutki pasek wasabi. (jeśli ktoś lubi ostrzejszą wersję można posmarować więcej).
5. Ogórek umyć i podzielić wzdłuż na ósemki. Odciąć część z pestkami. Awokado pokroić w paseczki.
6. Przy brzegu układać pasek łososia lub dwa paluszki krabowe oraz ogórka i awokado.
6. Zawijać nori w rolkę przykrywając ogórka i rybę. Można robić to matą albo rękoma.
7. Rolkę kroimy na kawałki zwilżając nóż osoloną wodą.
8. Postępujemy podobnie z pozostałymi glonami.
9. Gotowe sushi podawać z sosem sojowym.

2 komentarze:

  1. Zastanawiam po co ten majonez i ser ? To danie japońskie a polacy zawsze muszą takie rarytasy zepsuć, majonezem, musztardą a najlepiej sosem czosnkowym.

    OdpowiedzUsuń