Składniki:
Ciasto:
- 4 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru truskawkowego Royal Brand
- 3/4 kostki margaryny
Wierzch:
- 4 laski rabarbaru (obrane) + 3 łyżki cukru truskawkowego
- 4 białka
- 1/2 szklanki cukru truskawkowego
Kruszonka:
- 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru truskawkowego
- 1/4 kostki margaryny
Ze składników na ciasto wyrobić odpowiednią masę. Ciasto owinąć w folię i wstawić do lodówki na pół godziny. Wyjąć i rozwałkować. Formę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. wyłożyć ciasto.
Rabarbar wcześniej obrać i pokroić zasypać cukrem i odstawić na kilka minut. Po tym czasie wyłożyć rabarbarem ciasto. Wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika.
Białka ubić na sztywno, wsypać cukier i ponownie ubijać.
Mąkę na kruszonkę przesypać do miseczki i wymieszać z cukrem truskawkowym. Margarynę roztopić. Jeszcze gorącą zalać suchą mieszankę. Wyrobić kruszonkę.
Po 10 minutach pieczenia na rabarbar wyłożyć pianę i posypać kruszonką. Piec jeszcze 30-40 minut. Ciasto pięknie pachnie i jest pyszne :)
Pyszne takie ciacho musi być mniam mniam ;)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie mniam :D
Usuńpyszne!Pozdrawiam i dziękuję Ci za udział w akcji rabarbar:)
OdpowiedzUsuń