środa, 12 czerwca 2013

Ciasto z rabarbarem i cukrem truskawkowym.

Składniki:
Ciasto:
  • 4  żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru truskawkowego Royal Brand
  • 3/4 kostki margaryny
Wierzch:
  • 4 laski rabarbaru (obrane) + 3 łyżki cukru truskawkowego
  •  4 białka
  • 1/2 szklanki cukru truskawkowego
Kruszonka:
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru truskawkowego
  • 1/4 kostki margaryny 
Wykonanie:
Ze składników na ciasto wyrobić odpowiednią masę. Ciasto owinąć w folię i wstawić do lodówki na pół godziny. Wyjąć i rozwałkować. Formę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. wyłożyć ciasto. 
Rabarbar wcześniej obrać i pokroić zasypać cukrem i odstawić na kilka minut. Po tym czasie wyłożyć rabarbarem ciasto. Wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika.
Białka ubić na sztywno, wsypać cukier i ponownie ubijać. 
Mąkę na kruszonkę przesypać do miseczki i wymieszać z cukrem truskawkowym. Margarynę roztopić. Jeszcze gorącą zalać suchą mieszankę. Wyrobić kruszonkę.
Po 10 minutach pieczenia na rabarbar wyłożyć pianę i posypać kruszonką. Piec jeszcze 30-40 minut. Ciasto pięknie pachnie i jest pyszne :)




Akcja rabarbar - IV edycja

3 komentarze: