Składniki:
- 1 główka kiszonej kapusty (moja miała 1,3 kg) (dodatkowo do gotowania: 2 liście laurowe, 1 łyżka cukru, 5 ziaren pieprzu czarnego)
- 100 g kaszy jęczmiennej (np. Kupiec)
- 500 g mielonego mięsa (np. wieprzowo-wołowe )
- 2 cebule
- 2 łyżki smalcu ze skwarkami
- sól i pieprz
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 3 kulki ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 1 łyżka cukru
- 5 ziaren pieprzu czarnego
- 1 łyżeczka majeranku
- 500 ml bulionu
- Kapustę włożyć do dużego garnka, wrzucić przyprawy i cukier, zalać wodą do 1/3 wysokości kapusty, przykryć i gotować na małym ogniu 20 minut. Przewrócić kapustę na drugą stronę i gotować kolejne 20 minut. Wyjąć, ostudzić, wykroić głąb i porozdzielać liście. Z liści skroić zgrubienia na nerwach, układać jeden na drugim na talerzu.
- Ugotowaną kaszę dokładnie wymieszać z mięsem, smażoną na smalcu cebulą, dodać przyprawy. Nagrzać piekarnik do 180°C. Duże naczynie żaroodporne z pokrywą wysmarować masłem i wyłożyć pozostawionymi liśćmi kapusty. Ja wyłożyłam tymi, z których nie dało zawinąć się gołąbków.
- Zawijać farsz w liście kapusty, jak tradycyjne gołąbki i układać ściśle w naczyniu. Nie powinno być ich więcej niż do 3/4 wysokości naczynia! Zalać bulionem lub wodą do 3/4 wysokości ułożonych gołąbków, dodać liście laurowe, ziele i pierz w ziarnach. Wstawić do piekarnika i gotować pod przykryciem ok. 1-1,5h od momentu zagotowania bulionu. W razie potrzeby podlewać bulionem.
- Kiedy kiszeniaki są gotowe, zlać do garnka bulion, w którym się gotowały, dodać koncentrat i majeranek i zagotować. Doprawić do smaku.Kiszeniaki podawać z sosem pomidorowym.
Produkty wykorzystane:
Kiszona główka kapusty Dworek
Kasza jęczmienna Kupiec
Apetyczne! uwielbiam kapuchę :)
OdpowiedzUsuń