Składniki:
- 10 naleśników
- 30 dag ugotowanych grzybów ( użyłam mrożonych obgotowanych prawdziwków)
- 50 dag kiszonej kapusty
- 3 liście laurowe (np. NMR)
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 10 ziaren pieprzu czarnego
- kilka grzybów suszonych
- 2 kostki rosołowe
- 1 cebula
- pieprz
- jajko
- otręby żytnie (lub inne, ja użyłam otręby firmy Kupiec)
- olej do smażenia
Wykonanie:
Kapustę wypłukać i odcedzić. Gotować wraz z zielem, liściem laurowym, kostką rosołową, ziarnami pieprzu i suszonymi grzybami do miękkości. Odcedzić, ostudzić i drobno poszatkować wyjmując ziarna i liście. Grzyby drobno pokroić. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć lekko, dodać grzyby i podsmażać jeszcze co jakiś czas mieszając, aby się nie przypaliły.Grzyby wymieszać wraz z kapustą dodając do smaku mielony pieprz. Na usmażone naleśniki nakładać farsz i zawijać krokiety. Jajko roztrzepać z odrobiną mleka. Krokiety moczyć najpierw w jajko później w otrębach. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
Uwielbiam, choć rzadko robię.
OdpowiedzUsuńHej! Wyróżniłam Cię w programie Liebster Blog! Zapraszam do zabawy, pytania na moim blogu :)
OdpowiedzUsuńhttp://wmojejmalutkiejkuchni.blogspot.co.uk/2012/11/liebster-blog.html