Składniki:
- 2 szklanki mąki
- łyżeczka soli
- 4 Jaja
- 1 szklanka i ćwierć mleka
- 1 i 1/2 szklanki wody
- 4-5 łyżek posiekanej cebuli
- 3 szklanki posiekanej kapusty
- 3 łyżki masła
- sól i pieprz do smaku
- olej do głębokiego smażenia
Wykonanie:
Posiekaną kapustę wrzucić do garnka, zalać wodą i zagotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić. Żółtka oddzielić od białek. Z białek ubić sztywną pianę. Żółtka zmiksować z mąką, mlekiem i wodą i przyprawami. Dodać kapustę i cebulę i wymieszać dokładnie łyżką. Dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Porcje ciasta wykładać na głęboki tłuszcz i smażyć na rumiany kolor. Po usmażenie odsączyć nadmiar tłuszczu kładąc racuchy na papierowych ręcznikach.
brzmi fajnie, na pewno wypróbuję
OdpowiedzUsuńświetny pomysł:)
OdpowiedzUsuń