- 1,5 kg ziemniaków
- 45 dag boczku wędzonego
- 2 cebule
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki majeranku
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki
Wykonanie:
Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. boczek pokroić w kostkę i przesmażyć na rumiano, przełożyć do miseczki zostawiając tłuszcz na patelni. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę, przesmażyć na złoty kolor na tłuszczu z boczku. Cebulę wyłożyć do miseczki zostawiając tłuszcz, którym należy wysmarować formę. Do ziemniaków dodać roztrzepane jajka, mąkę, przyprawy i boczek z cebulą. Wszystko razem dobrze wymieszać. Przełożyć do formy. Piec około 1 - 1,5 h w temperaturze 180 stopni. Im babka wyższa ty, dłużej powinna się piec.
smaczny pomysł:)
OdpowiedzUsuńskorzystam z pomysłu na pewno
OdpowiedzUsuńSuper pomysł. Na pewno skorzystam.
OdpowiedzUsuńJaką mąkę trzeba dodać?
OdpowiedzUsuńMąkę pszenną :)
OdpowiedzUsuń