Menu

poniedziałek, 23 grudnia 2013

Surówka z czerwonej kapusty

 Składniki:
1 słoik czerwonej kapusty Fructos K&K 
1 cebula
3 łyżki oleju
sok z połówki cytryny
sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
Kapustę dokładnie wycisnąć (można użyć świeżej i ją podgotować), wrzucić do miski. Skropić sokiem z cytryny. Cebulę obrać i drobno posiekać w kostkę. Dodać do kapusty. Doprawić pieprzem i solą i wymieszać dokładnie z olejem

piątek, 20 grudnia 2013

Barszcz Czerwony Knorr - Bardzo dobry na Wigilię


Barszcz czerwony ekspresowy firmy Knorr 
Składniki barszczu: cukier,  maltodekstryna, sól, sok z buraków suszonych (14%), hydrolizowane białko roślinne, fruktoza, ekstrakt drożdżowy, czosnek, ziele angielskie, pieprz, kwas: kwas cytrynowy, regulator kwasowości: octany sodu, liść laurowy, majeranek, laktoza, zagęszczony sok z buraka, aromaty (w tym mleko i seler). Może zawierać gluten i jaja.
Cechy: bez dodatku glutaminianu sodu, sztucznych barwników i konserwantów
Wystarcza na 5 porcji
Cena: około 1,50 – 2 złotych
Sposób przygotowania: Dwie łyżeczki barszczu wsypać do 180 ml gorącej wody, dokładnie wymieszać, nie gotować.

Moja opinia:
Barszcz czerwony bardzo lubię do popicia do pierożków, krokietów czy innych smakołyków. Choć nie często kupuję barszcze w proszku to ten szczególnie zasługuje na uwagę. Opakowanie od razu wpada w oko, ładne, kolorowe.  Kolor barszczu jest bardzo wyrazisty. Smak przypomina smak barszczu z prawdziwych warzyw, ale jest mniej wyrazisty, dlatego proponuję zamiast 5 porcji przygotować 4, będzie znacznie lepszy. Dodatkowo dosypałam trochę pieprzu aby był troszkę ostrzejszy. Nic nie zastąpi barszczyku z warzyw, ale ten zajmuje pierwsze za nim miejsce.

wtorek, 17 grudnia 2013

Surówka z pora i marynowanych pieczarek

Składniki:




  • 1 por
  • 1 słoiczek marynowanych pieczarek
  • 5 ogórków konserwowych
  • 2 łyżki śmietany
  • 3 łyżki majonezu
  • sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Por umyć, przekroić wzdłuż na pół i pokroić w plastry. Pieczarki odsączyć i pokroić (w zależności od wielkości, na pół lub ćwiartki). Ogórki pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wrzucić do misy, dodać śmietanę i majonez i całość doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Do surówki użyłam pieczarek z Piwniczki babuni. Są bardzo smaczne i malutkie, ładnie wyglądają w sałatce czy surówce.

wtorek, 10 grudnia 2013

Polędwiczki w sosie miodowo-musztardowym z wódką

Składniki:

  • 1 polędwica wieprzowa ( ok. 50 dag)
  • 1 mała cebula
  • 3 łyżki miodu 
  • 3 łyżki musztardy sarepskiej
  • 1/2 kubka śmietanki 30 %
  • kieliszek wódki żubrówki
  • szczypta szafranu
  • pieprz
  • sól
  • olej do smażenia
Wykonanie:
Polędwiczki umyć. Pokroić na kotleciki. Łyżkę miodu wymieszać z łyżką musztardy oraz pieprzem. Posmarować mięso ze wszystkich stron i odstawić do lodówki na minimum godzinę (najlepiej na noc).
Zamarynowane polędwiczki obsmażyć na rozgrzanym oleju na patelni z obu stron. Dwie łyżki miodu rozpuścić w połowie szklanki ciepłej wody. Dolać wódkę, wymieszać i wlać na patelnię z mięsem. Cebulę obrać pokroić w kostkę i zeszklić na patelni. Dodać do garnka z mięsem. Doprawić solą i szafranem. Całość dusić pod przykryciem około 20 min. Do sosu doda c musztardę i śmietankę. Wymieszać i zagotować. Podawać z ziemniaczkami i suróweczką.


poniedziałek, 9 grudnia 2013

Migdałowo-orzechowe śniadanie

Składniki:

  • 2 garście płatków śniadaniowych (użyłam pszenicznych)
  • 2 garście migdałów pokrojonych w paski
  • kilka orzechów laskowych na porcję
  • kilka orzechów włoskich na porcję
  • opcjonalnie rodzynki 
  • 2 szklanki napoju migdałowego Alpro 
  • 2 łyżki jagód ( mogą być mrożone)
Wykonanie:
Płatki przełożyć do miseczek. Do każdej wrzucić po porcji migdałów, orzechów i jagód. Napój migdałowy podgrzać i przelać do miseczek po 1 szklance. Smacznego.

wtorek, 3 grudnia 2013

Pojemniki SISTEMA

1. SISTEMA Schłoodzone To Go (pojemnik na żywność fioletowy)


Pojemnik jest bardzo wygodny i dzięki niemu Twoje produkty będą świeże, ponieważ w zestawie posiada wkład chłodzący, który wystarczy napełnić wodą i zamrozić. Dodatkowo w zestawie praktyczny komplet sztućców oraz zakręcany pojemniczek na sos. O takim rozwiązaniu marzyłam od zawsze, wszystko w jednym pojemniku i pod ręką. W każdym miejscu i o każdej porze Twoje danie będzie świeże jakby było wyjęte prosto z lodówki. 



2. SISTEMA 1490 (Pojemnik na sałatę, 3,5 L)
Kolejnym produktem, który również sprawi że Twoja ulubiona sałata będzie zawsze świeża. Pojemnik ten ma tez inne zastosowanie, mianowicie świetnie sprawdza się do przenoszenia sałatek, gdy wybieramy się na piknik. Idealnie sprawdza się także, gdy trzeba coś zamrozić lub podgrzać w mikrofalówce. Idealne rozwiązanie dla osób, które chcą mieć zawsze świeżą sałatkę.





3. SISTEMA Sałatka To Go (pojemnik do sałatki)

Pojemnik ten jest prawdziwym arcydziełem. 4 przegródki na ulubione składniki naszej sałatki i dodatkowo pojemnik na sos. Pewnie każdy pomyślałby, że do szczęścia brakuje tylko sztućców i o to dodatkowo w zestawie jest komplet sztućców. Idealny pojemnik dla osób, które lubią mieć przy sobie różne przekąski i do tego świeże. Pojemniki SISTEMA to rewelacyjny pomysł. Musisz je mieć w swojej kuchni.






poniedziałek, 2 grudnia 2013

Krupnik

Zupa na bazie wywaru warzywnego lub mięsnego, które króluje w kuchni polskiej od wieków. Niby prosta, ale żeby uzyskać wspaniały smak i aromat trzeba się natrudzić i odpowiednio dobrać składniki.

 Składniki:

  • 25 dag włoszczyzny
  • 20 dag żeberek wieprzowych
  • 1 dag grzybów suszonych
  • 1 cebula mała
  • 1,5 l wody
  • 1 szklanka kaszy jaglanej perłowej Kupiec
  • 4 szklanki wody
  • 2 ziemniaki
  • 4 dag masła
  • zielenina
Wykonanie:
Grzyby namoczyć na całą noc. Ugotować z żeberkami i obraną włoszczyzną . Grzyby, mięso i warzywa wyjąć i pokroić w paski. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Zeszklić na maśle (2 dag) wraz z grzybami. Gdy cebula zacznie się rumienić przełożyć wszystko do wywaru. Kaszę dobrze opłukać i dodać do wywaru. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i dodać do zupy. Ugotować do miękkości. Pod koniec dodać włoszczyznę i sól. Dodać resztę masła. Krupnik podawać posypany zieleniną.

piątek, 29 listopada 2013

Szybkie placuszki cynamonowe z budyniowym nadzieniem

Składniki:

  • 3 szklanki mleka sojowego Alpro
  • 3 szklanki mąki
  • 1,5 łyżki cynamonu
  • 4 - 5 opakowań deseru Alpro o smaku waniliowym i 4-5 o smaku czekoladowym (jeśli nie mamy pod ręką deserów do przygotowania możemy użyć budynie, ale wtedy wydłuży się czas pracy i nie będą one takie pyszne ;)  )

Wykonanie:
Mleko wymieszać dokładnie z mąką oraz cynamonem. Smażyć okrągłe duże placki. Po ostudzeniu przekładać deserem i zawijać na pół. Gdy w środku jest jasny deser to wierch smarować ciemnym i odwrotnie. 
Placki błyskawiczne w przygotowaniu a mimo to smakują nieziemsko :)

wtorek, 26 listopada 2013

Brokuły i kalafior z sosem serowo-kremowym.

Składniki:
  • 450 g mrożonych warzyw
  • sos do warzyw na ciepło Knorr
  • 100 ml śmietany 18%
Wykonanie:
Warzywa gotować przez minutę. 
Odlać wodę. 
Zawartość saszetki wymieszać ze śmietaną.
Dodać do warzyw i gotować całość przez minutę, mieszając.

Zaletą sosu jest na pewno szybkość i łatwość przygotowania. Smak jest wyrazisty, ale według mnie nie do końca kremowy. Być może za słabo wymieszałam ze śmietaną, ale wydawało mi się, że trochę się przy tym namęczyłam.  Na pewno sprawdzi się w studenckiej kuchni :) Szybki i tani sos.

czwartek, 21 listopada 2013

Sushi II

Składniki:

  • 5 arkuszy glonów Nori 
  • 500 g ryż do sushi
  • chrzan wasabi łagodny
  • opakowanie paluszków krabowych
  • 10 dag łososia wędzonego na zimno
  • pół ogórka długiego
  • 1/2 awokado
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka serka twarożkowego
  • sos sojowy
Zalewa do ryżu:
  • 5 łyżek octu winnego 
  • 2 płaskie łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli

Wykonanie sushi:
1. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Po przełożeniu do misy i  skropić zalewą, przygotowaną z octu, cukru i soli (składniki te wymieszać i podgotować, ostudzić). Wymieszać delikatnie.
2. Na arkusz nori kładziemy cienką warstwę ryżu.

3. Całość smarujemy cieniutką warstwą majonezy wymieszanego z serkiem.
4. Na środku smarujemy bardzo cieniutki pasek wasabi. (jeśli ktoś lubi ostrzejszą wersję można posmarować więcej).
5. Ogórek umyć i podzielić wzdłuż na ósemki. Odciąć część z pestkami. Awokado pokroić w paseczki.
6. Przy brzegu układać pasek łososia lub dwa paluszki krabowe oraz ogórka i awokado.
6. Zawijać nori w rolkę przykrywając ogórka i rybę. Można robić to matą albo rękoma.
7. Rolkę kroimy na kawałki zwilżając nóż osoloną wodą.
8. Postępujemy podobnie z pozostałymi glonami.
9. Gotowe sushi podawać z sosem sojowym.

piątek, 8 listopada 2013

Galaretkowiec

Nawiązując do mojego konkursu o słodkim wspomnieniu z dzieciństwa postanowiłam zrobić coś, co przypomina mi moje dzieciństwo. Pamiętam do dziś jak mama robiła to cudo w białej plastikowej foremce...Mleko zastąpiłam napojem migdałowym Alpro.

Składniki:


  • 3.galaretki Wodzisław (wybrałam rubinową, ametystową i jabłkowo-miętową)
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 1/2 szkl. wody
  • 0,6 l napoju migdałowego Alpro.
  • 1 kubek śmietany 18%
  • 1/2 szklanki cukru
Wykonanie:
Galaretki rozpuścić w 3/4 zalecanej ilości wody. Wstawić do lodówki do czasu całkowitego stężenia. Napój z cukrem wymieszać i podgrzać do momentu aż się rozpuści cukier. Dodać śmietanę i dokładnie wymieszać np. trzepaczką. Żelatynę dobrze rozpuścić w gorącej wodzie i dodać do napoju ze śmietaną. Odstawić do schłodzenia. Gdy galaretki całkowicie stężeją pokroić je w kostkę. Napój przelać do formy i wrzucić pokrojone galaretki. Wstawić do lodówki. Galaretki firmy Wodzisław mają niesamowite smaki i aromat. Szybko tężeją i są bardzo klarowne. Zamiast napoju można użyć zwykłego mleka, ale napój dodatkowo dodaje delikatnie migdałowego smaku.

poniedziałek, 4 listopada 2013

Wyniki

Bardzo dziękuję wszystkim  za udział w konkursie. Dziękuję również za wszystkie wspaniałe wspomnienia smaków sprzed lat. O niektórych nawet ja zapomniałam, ale dzięki Wam wspomnienia wróciły :)

Pisaliście o koglu-moglu, ciasteczkach, chlebku ze śmietaną i cukrem i wielu innych wspomnieniach.

Wszystkie czytałam bardzo uważnie i sprawiało mi to ogromną radość.

Laureatami konkursu są:
- Adam "kochacwszystko"
- Edyta "Edka767"
- Ewka
- Kasiunia
- Iwona "izioni smaki"


Gratuluję zwycięzcom. W związku z tym, że nie mam maili do wszystkich , proszę o kontakt i podanie adresu do wysyłki na : edzia1301@gmail.com

środa, 30 października 2013

Placki ziemniaczane z sosem pomidorowym.

Składniki:
Sos:

  • 25 dag pieczarek
  • 30 dag łopatki wieprzowej 
  • 1 cebula
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 1/2 słoika Lutenicy Premium Rosa
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

  • przepis na placki ziemniaczane znajdziesz < tutaj >
Wykonanie:
Mięso umyć i pokroić w kostkę. Przesmażyć chwilę na oleju. Wrzucić do rondla, dodać lutenicę i pół szklanki wody oraz ziele angielskie. Gotować przez 10 minut. W międzyczasie cebulę pokroić w plastry i zeszklić na patelni, dodać oczyszczone i pokrojone w plasterki pieczarki. Dodać do gotującego się mięsa i wlać przecier pomidorowy, osolić i gotować aż mięso zmięknie, od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodać śmietanę. Placki przygotować według przepisu i podać z sosem.


wtorek, 29 października 2013

Pyszny sernik

Przepis znaleziony w jakiejś starej gazecie. Cudownie wilgotny i gładki, ma delikatny smak i wspaniały aromat. Poza tym długo zachowuje świeżość. Musisz spróbować.

Składniki:

  • 1 kg sera trzykrotnie mielonego
  • 6 jaj
  • 1 kostka margaryny
  • 2 budynie śmietankowe np. Wodzisław
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 10 dag bakalii
  •  2 niepełne szklanki cukru
  • 2 torebki cukru waniliowego np. Wodzisław
  • 5 dag smażonej skórki pomarańczowej
  • sok z 1/2 cytryny 
  • bułka tarta do formy 

Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka zmiksować z cukrem, odrobinką soli, cukrem waniliowym i sokiem z cytryny. Utrzeć na puszysty kogel-mogel. Miksując dodawać po łyżce sera i budyniu. Gdy masa będzie gładka i puszysta dolewać powoli roztopioną i ostudzoną margarynę. Dokładnie wymieszać. Na końcu dodać osuszone i oprószone mąką bakalie.  Białka ubić na sztywną pianę i dokładnie ale delikatnie połączyć z masą serową. Dużą tortownicę ( użyłam tortownicy z zestawu Kaiser Backform Starter Backform-Set, dostępny w sklepie redcoon.pl.
) wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Masę serową wylać na środek formy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 60 minut. Nie należy wyjmować sernika z piekarnika tuż po jego wyłączeniu. Sernik powinien powoli stygnąć przy lekko uchylonych drzwiczkach.