Menu

wtorek, 10 grudnia 2013

Polędwiczki w sosie miodowo-musztardowym z wódką

Składniki:

  • 1 polędwica wieprzowa ( ok. 50 dag)
  • 1 mała cebula
  • 3 łyżki miodu 
  • 3 łyżki musztardy sarepskiej
  • 1/2 kubka śmietanki 30 %
  • kieliszek wódki żubrówki
  • szczypta szafranu
  • pieprz
  • sól
  • olej do smażenia
Wykonanie:
Polędwiczki umyć. Pokroić na kotleciki. Łyżkę miodu wymieszać z łyżką musztardy oraz pieprzem. Posmarować mięso ze wszystkich stron i odstawić do lodówki na minimum godzinę (najlepiej na noc).
Zamarynowane polędwiczki obsmażyć na rozgrzanym oleju na patelni z obu stron. Dwie łyżki miodu rozpuścić w połowie szklanki ciepłej wody. Dolać wódkę, wymieszać i wlać na patelnię z mięsem. Cebulę obrać pokroić w kostkę i zeszklić na patelni. Dodać do garnka z mięsem. Doprawić solą i szafranem. Całość dusić pod przykryciem około 20 min. Do sosu doda c musztardę i śmietankę. Wymieszać i zagotować. Podawać z ziemniaczkami i suróweczką.


4 komentarze: