środa, 13 lutego 2013

Kołduny w rosole


Składniki:
ciasto:
40 dag mąki
1 jajko
szczypta soli
woda ( u mnie niepełna szklanka mleka)

nadzienie:
50 dag mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
1 cebula
3 ząbki czosnku
3 łyżeczki majeranku
pieprz i sól 
 
Rosół na który przepis znajdziecie <tutaj> 

Wykonanie:
Z podanych składników wyrobić elastyczne ciasto. Ja zwykle dodaję szczyptę proszku do pieczenia, aby ciasto było miękkie. Rozwałkować na cienki placek. 

Do zmielonego mięsa dodać przyprawy, czosnek oraz posiekaną cebulę, dolać trochę rosołu. Wyrobić tak, aby powstała jednolita, gładka masa, doprawić w międzyczasie pieprzem i solą.
W szerokim, dużym garnku zagotować rosół. 
Ciasto rozwałkować, wycinać kółka . Na wierzchu poukładać małe kulki mięsa, skleić pierożki. Kołduny wrzucać partiami do wrzącego rosołu i gotować około 10 minut.

Podawać z rosołem.

1 komentarz:

  1. wyglądają zachęcająco, musze wypróbować ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń