Składniki:
- 40 dag sera żółtego
- 3 torebki ryżu parboiled Britta
- 60 dag mięsa mielonego
- 40 dag pieczarek
- puszka pomidorów bez skórki ( użyłam pomidorów z bazylią )
- 250 ml śmietany 30 %
- 2 łyżki masła
- 2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego EKKA
- 1 łyżeczka bazylii Marsyl
Wykonanie:


Na dno brytfanki lub dużego żaroodpornego naczynia wysypać 1,5 torebki ryżu. Ser żółty zetrzeć na tarce. 1/4 wyłożyć na ryżu. Można wymieszać lekko, aby po upieczeniu spód był zwarty. Na ryż wyłożyć mięso z pieczarkami, kolejną porcję -1/4 sera żółtego, zalać przygotowaną mieszanką pomidorów i śmietanki. Na wierzch wysypać resztę ryżu, można docisnąć i wyrównać a na wierzch wysypać resztę sera. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec około 35-40 minut. Podzielić na porcje i jeszcze ciepłe podawać.
Wygląda pysznie, muszę pokazać swojemu kucharzowi :), choć pewnie wolałby żeby to ja zrobiła mu niespodziankę :)
OdpowiedzUsuńGosiu już niedługo Dzień Mężczyzn, więc będziesz miała okazję aby zrobić pyszną niespodziankę ;)
UsuńOjej nawet nie wiem kiedy to jest :))). Może coś upatrzę u Ciebie - nieskomplikowanego :))
Usuńale wypasiona zapiekanka, dla mnie rewelacja:)
OdpowiedzUsuń