Składniki:
- 40 dag sera żółtego
- 3 torebki ryżu parboiled Britta
- 60 dag mięsa mielonego
- 40 dag pieczarek
- puszka pomidorów bez skórki ( użyłam pomidorów z bazylią )
- 250 ml śmietany 30 %
- 2 łyżki masła
- 2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego EKKA
- 1 łyżeczka bazylii Marsyl
Wykonanie:
Ryż ugotować w osolonej wodzie na sypko, może być lekko twardawy. Pieczarki obrać i pokroić w plasterki ( do krojenia pieczarek w plasterki używam szatkownicy firmy Boerner, pieczarki w 5 minut są pokrojone). Podsmażyć na maśle, a gdy większość płynu odparuje dodać mięso mielone, Doprawić pieprzem, solą oraz przyprawa do mięsa mielonego. Smażyć przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Pomidory zmiksować lub po prostu wymieszać ze śmietanką, doprawić pieprzem, solą i bazylią.
Na dno brytfanki lub dużego żaroodpornego naczynia wysypać 1,5 torebki ryżu. Ser żółty zetrzeć na tarce. 1/4 wyłożyć na ryżu. Można wymieszać lekko, aby po upieczeniu spód był zwarty. Na ryż wyłożyć mięso z pieczarkami, kolejną porcję -1/4 sera żółtego, zalać przygotowaną mieszanką pomidorów i śmietanki. Na wierzch wysypać resztę ryżu, można docisnąć i wyrównać a na wierzch wysypać resztę sera. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec około 35-40 minut. Podzielić na porcje i jeszcze ciepłe podawać.
Wygląda pysznie, muszę pokazać swojemu kucharzowi :), choć pewnie wolałby żeby to ja zrobiła mu niespodziankę :)
OdpowiedzUsuńGosiu już niedługo Dzień Mężczyzn, więc będziesz miała okazję aby zrobić pyszną niespodziankę ;)
UsuńOjej nawet nie wiem kiedy to jest :))). Może coś upatrzę u Ciebie - nieskomplikowanego :))
Usuńale wypasiona zapiekanka, dla mnie rewelacja:)
OdpowiedzUsuń