wtorek, 17 stycznia 2017

Ciasto bananowe bez mleka

Składniki:
  • 4 banany
  • 1 szkl. płatków ryżowych
  • 2 jajka
  • 6 łyżek mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1/2 szkl. wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1/2 szkl. oleju
  • 1/2 szkl. wrzącej wody
Wykonanie:
Banany rozgnieść widelcem z cukrami. Płatki ryżowe zalać wrzątkiem i odstawić. Wystudzone, miękkie płatki dodać do bananów. Wymieszać. Wlać olej i dodać rozkłócone jajka i dalej mieszać. Wsypać pozostałe składniki i dobrze wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Ciasto robiłam bez użycia miksera, zwykłą trzepaczką. Prostokątną foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wylać do formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok. 60 minut. Ciasto jest bardzo wilgotne i pyszne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz