wtorek, 12 lipca 2016

Leczo z cukinią, pieczarkami i kiełbasą

 Leczo najprostsza potrawa jednogarnkowa i najsmaczniejsza w lato. Z podanych składników wyszedł duży garnek, więc można zmniejszyć ilość o połowę. 

Składniki:
  • 3 papryki czerwone
  • 2 papryki zielone
  • 3 cebule
  • 2 średnie cukinie
  • 3 marchewki
  • 20 dag fasolki szparagowej
  • 70 dag pieczarek 
  • ok. 50 dag kiełbasy ( u mnie głogowska z szynki)
  • 25 dag dobrych parówek 
  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • 2 żabki czosnku
  • 2 kostki rosołowe
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
  • 1 łyżeczka papryki ostrej w proszku
  • szczypta pieprzu cayenne
  • olej do smażenia 
  • sól i pieprz do smaku
 Wykonanie:

Cebulę obrać, pokroić w grubszą kostkę i zeszklić na oleju w dużym garnku. Dodać obraną i pokrojoną w plastry marchewkę i umytą i podzieloną na kawałki fasolkę szparagową. Po chwili dodać pokrojone w plastry umyte pieczarki i pokrojoną w kostkę cukinie ze skórką. Wszystko dobrze wymieszać nadal trzymać na ogniu. Paprykę umyć, oczyścić z pestek i pokroić w plastry, dodać do warzyw. Warzywa powinny puścić sok, więc nie potrzeba dodawać wody. Dodać kostki rosołowe i wymieszać. Zmniejszyć ogień. Kiełbasę pokroić w plastry i podsmażyć na patelni. Jeśli kiełbasa tłusta to smażyć na własnym tłuszczu, jeśli chuda to dodać odrobinę oleju. Podsmażoną kiełbasę przełożyć bez tłuszczu do garnka z warzywami. Na tłuszczu na patelni zeszklić rozdrobniony czosnek. Dodać pomidory z puszki i chwilę jeszcze podsmażyć ( podsmażone dodadzą więcej smaku i aromatu zupie). Całość przełożyć do garnka, wymieszać. Na samym końcu do zupy dodać pokrojone w plastry parówki. Podgotować wszystko 5 minut dodając przyprawy, sól i pieprz do smaku.

2 komentarze:

  1. Jaki olej polecasz do smażenia potraw?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do smażenia używam głównie oleju rzepakowego.

      Usuń