wtorek, 14 czerwca 2016

Warzywna zupa tajska z kurczakiem i z zielonym curry

Składniki:

- 450 g mieszanki warzyw mrożonych (marchew, brokuły, kalafior)
- 15 g suszonych grzybów mun
- 1/2 cebuli
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 1 papryka czerwona
- zielona pasta curry 
- 10 dag fasolki szparagowej
- 3 łyżki sosu sojowego lub przyprawy w płynie magi
- 3 łyżki zielonej pasty curry
- sok z 1/2 limonki ( opcjonalnie z cytryny)
- puszka mleczka kokosowego
- kilka listków świeżej bazylii
- 300 g fileta z piersi kurczaka

Wykonanie:

W garnku na oleju kokosowym podsmażyć cebulę, gdy się zeszkli dodać pokrojoną w paski paprykę, fasolkę szparagową podzieloną na 4 cm kawałki. Poddusić, dodać mieszankę warzyw i wrzucić namoczone wcześniej grzyby mun wraz z wodą w której się moczyły. Dodać pokrojone w kostkę filety. Dusić z 10 minut. Dodać sos sojowy, sok z limonki, pastę curry i wlać mleczko kokosowe. Dolać wodę tak aby wszystkie warzywa były przykryte. Gotować jeszcze 10 minut na małym ogniu, aby warzywa się nie przegotowały. Na koniec dodać posiekane listki bazylii. Jeśli potrawa za mało słona to dolać jeszcze sos sojowy. Zupę można podawać z ryżem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz