wtorek, 18 marca 2014

Błyskawiczna zupa szczawiowa


Zupka bardzo szybka w przygotowaniu i idealna dla prawdziwych facetów, którzy nie lubią jak im "coś zielone pływa w talerzu. ;)

Składniki:

  • 1/2 słoiczka szczawiu konserwowego (użyłam tego <klik>)
  • 4 jajka
  • 10 dag włoszczyznę
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/2 małego kubka śmietanki 30 %
Wykonanie:
Włoszczyznę zagotować do miękkości w wodzie razem z liściem laurowym i zielem angielskim (ok 1/5 litra) . Dodać szczaw i gotować jeszcze przez chwilę. Dodać śmietankę , dodać sól i pieprz do smaku. Jeśli zupa jest za rzadka można wymieszać 1 łyżkę mąki z 1/2 szklanki zimnej wody i dodać do zupy. Jajka ugotować na twardo i podawać razem z zupą. Przed podaniem posypać zieleninką

2 komentarze:

  1. uwielbiam zupę szczawiową, a le już dawno jej nie jadłam, będę musiała zrobić bo narobiłaś mi na nią smaka :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ta była moją pierwszą zupką szczawiową przygotowywaną ze szczawiu konserwowego i się nie rozczarowałam. :) Pycha

    OdpowiedzUsuń