poniedziałek, 10 marca 2014

Ryba zapiekana z warzywami

Składniki:
  • 50 dag filetów z pstrąga ( lub innej ryby)
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 45 dag brokułów (mogą być mrożone)
  • 4 plasterki sera żółtego 
  • 3 łyżki masła
Wykonanie:

Cebule i marchewki obrać. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w plasterki i podsmażyć na łyżce masła, gdy się zeszkli dodać marchewkę, smażyć chwilę. Dodać brokuły i kilka minut podsmażać. Jeśli są mrożone to smażyć kilka minut dłużej. Doprawić do smaku solą. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, na dnie wyłożyć warzywa. Filety oprószyć solą i pieprzem oraz jakąś przyprawą do ryb choć niekoniecznie. Smażyć po 1 minucie z każdej strony na łyżce masła. Na warzywa wyłożyć ryby i przykryć żółtym serem. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 10-15 minut. 

2 komentarze: