poniedziałek, 17 lutego 2014

Zupa krem brokułowa


Składniki:
  • 450 g mrożonych brokułów lub 1 świeży większy brokuł
  • 2 średniej wielkości marchewki,
  • 1/4 dużego selera,
  • 1/3 pora,
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku,
  • 4 łyżki migdałów siekanych lub płatków
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 kostka rosołowa 
  • sól i pieprz do smaku
  • 1,5 l wody
  • śmietana opcjonalnie
Wykonanie:
  1. Warzywa (marchew i seler) obrać, umyć i zetrzeć na tarce. Wrzucić do garnka i zalać wodą. Gotować około 10 minut z kostką rosołową.
  2. Umyć brokuł i podzielić na różyczki a mrożony po prostu wsypać do garnka. Gotować 10 minut.
  3. Pora umyć i pokroić drobno. Na patelnię wrzucić masło i pora podsmażyć na maśle z rozgniecionym czosnkiem przez kilka minut. 
  4. Wszystko wylać do blendera lub miksera (warzywa + por), dodać przyprawy i miksować do uzyskania gładkiej masy. 
  5. Przelewać znów do garnka i ponownie zagotować. Przelać do miseczek i posypać migdałami wcześniej przesmażonymi na suchej patelni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz