poniedziałek, 2 grudnia 2013

Krupnik

Zupa na bazie wywaru warzywnego lub mięsnego, które króluje w kuchni polskiej od wieków. Niby prosta, ale żeby uzyskać wspaniały smak i aromat trzeba się natrudzić i odpowiednio dobrać składniki.

 Składniki:

  • 25 dag włoszczyzny
  • 20 dag żeberek wieprzowych
  • 1 dag grzybów suszonych
  • 1 cebula mała
  • 1,5 l wody
  • 1 szklanka kaszy jaglanej perłowej Kupiec
  • 4 szklanki wody
  • 2 ziemniaki
  • 4 dag masła
  • zielenina
Wykonanie:
Grzyby namoczyć na całą noc. Ugotować z żeberkami i obraną włoszczyzną . Grzyby, mięso i warzywa wyjąć i pokroić w paski. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Zeszklić na maśle (2 dag) wraz z grzybami. Gdy cebula zacznie się rumienić przełożyć wszystko do wywaru. Kaszę dobrze opłukać i dodać do wywaru. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i dodać do zupy. Ugotować do miękkości. Pod koniec dodać włoszczyznę i sól. Dodać resztę masła. Krupnik podawać posypany zieleniną.

1 komentarz:

  1. pyszna zupa:) od miesiąca żywię się tylko zupami i kremami:d taki urok zimy aż się człowiekowi chce coś ciepłego an rozgrzanie:)

    OdpowiedzUsuń