Składniki:
- 25 dag włoszczyzny
- 20 dag żeberek wieprzowych
- 1 dag grzybów suszonych
- 1 cebula mała
- 1,5 l wody
- 1 szklanka kaszy jaglanej perłowej Kupiec
- 4 szklanki wody
- 2 ziemniaki
- 4 dag masła
- zielenina
Wykonanie:
Grzyby namoczyć na całą noc. Ugotować z żeberkami i obraną włoszczyzną . Grzyby, mięso i warzywa wyjąć i pokroić w paski. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Zeszklić na maśle (2 dag) wraz z grzybami. Gdy cebula zacznie się rumienić przełożyć wszystko do wywaru. Kaszę dobrze opłukać i dodać do wywaru. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i dodać do zupy. Ugotować do miękkości. Pod koniec dodać włoszczyznę i sól. Dodać resztę masła. Krupnik podawać posypany zieleniną.
pyszna zupa:) od miesiąca żywię się tylko zupami i kremami:d taki urok zimy aż się człowiekowi chce coś ciepłego an rozgrzanie:)
OdpowiedzUsuń