Sos:
- 25 dag pieczarek
- 30 dag łopatki wieprzowej
- 1 cebula
- 500 ml przecieru pomidorowego
- 1/2 słoika Lutenicy Premium Rosa
- 2 łyżki śmietany
- 2 ziarna ziela angielskiego
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
- przepis na placki ziemniaczane znajdziesz < tutaj >
Wykonanie:
Mięso umyć i pokroić w kostkę. Przesmażyć chwilę na oleju. Wrzucić do rondla, dodać lutenicę i pół szklanki wody oraz ziele angielskie. Gotować przez 10 minut. W międzyczasie cebulę pokroić w plastry i zeszklić na patelni, dodać oczyszczone i pokrojone w plasterki pieczarki. Dodać do gotującego się mięsa i wlać przecier pomidorowy, osolić i gotować aż mięso zmięknie, od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodać śmietanę. Placki przygotować według przepisu i podać z sosem.
ale dawno już nie jadłam taki placków:) pycha:D
OdpowiedzUsuńUwielbiam placki ziemniaczane, a połączone z sosem pomidorowym - idealny obiad :)
OdpowiedzUsuń