poniedziałek, 29 lipca 2013

Fikuśne pączki pieczone z bitą śmietaną

Dzięki współpracy ze sklepem internetowym redcoon.pl otrzymałam urządzenie do pieczenia pączków i wafli. Chcąc przetestować urządzenie wykorzystałam przepis znajdujący się w instrukcji.

 Składniki:

  • 200 g mąki
  • 70 g cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 190 ml mleka
  • 3 łyżki oleju
  • 1-2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • 1 łyżka tartej czekolady
  • 250 ml śmietanki 30 % 
  • 3 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
Jajka zmiksować z cukrami. Powoli wsypywać mąkę i proszek do pieczenia, dodać mleko i olej. Wszystko wymieszać na gładką masę, dodać wiórki kokosowe i czekoladowe. Jeszcze  raz wymieszać. Odstawić na 10 minut. Pędzelkiem namoczonym woleju posmarować płyty. Na rozgrzane urządzenie nakładać porcje ciasta, zamknąć i piec ok. 5 minut. Śmietankę ubić na sztywno wraz z cukrem pudrem. Porcje wykładać na pączusie.


Opis produktu:
  • moc: 1000 W
  • do gofrów i pączków
  • dwie wymienne płyty
  • płynna regulacja temperatury
Urządzenie Unold 48321 z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom słodyczy. Z jego pomocą przygotowanie smacznych pączków i gofrów we własnej kuchni nie stanowi problemu. Wyposażone w dwie aluminiowe, oferujące inny kształt łakoci płyty. Bezpieczne użytkowanie zapewnia izolowany termicznie uchwyt oraz odporna na ciepło obudowa. Całości dopełnia możliwość płynnej regulacji temperatury. Produkt w pikantnej cenie tylko w redcoon.com!

Moja opinia:
Unold 48321 to urządzenie bardzo proste w obsłudze, jednak instrukcja nie jest jednak w języku polskim. Dlatego chcąc skorzystać z przepisu zamieszczonego w instrukcji najpierw musiałam go przetłumaczyć. 
Urządzenie ma dwie wymienne płyty dzięki czemu możemy wyczarować wspaniałe gofry czy pączusie o różnych kształtach. Ja zrobiłam wspaniałe gofry z przepisu na pączki. Wyszły znakomite. Płyty dość szybko się nagrzewają a gotowe gofry mamy w około 4-5 minuty. Ja lubię bardziej spieczone więc pieczenie przedłużyłam do 6 minut. 
Podczas pierwszego pieczenia posmarowałam płytki pędzelkiem namoczonym w oleju. Ciasto nie przywierało a dzięki patyczkom dołączonym do zestawu zdecydowanie bezproblemowo wyjmowało się gofry z urządzenia.
Istnieje możliwość regulacji mocy nagrzewania od min do max. Czyści się bardzo łatwo. Ja zrobiłam to suchą szmatką, a jeśli ciasto wylało się poza brzegi form to wystarczyło delikatnie paznokciem odkleić ciasto. 
 Urządzenie nie jest drogie i na pewno znajdzie się miejsce dla niego w niejednej kuchni. Polecam !




4 komentarze:

  1. pączki w takim kształcie? śmieszne, a gdzie nadzienie? :D
    A to wychodzą takie pączki, jak nasz okrągłe? Czy ciacho się czymś różni?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pączki dlatego, że przepis wzięty z instrukcji dołączonej do urządzenia. Ciasto się różni bo bez drożdży. A w smaku tez inne, ale równie pyszne :)

      Usuń
  2. rewelacyjnie wyglądają:)

    OdpowiedzUsuń