niedziela, 3 września 2017

Placuszki z cukinii według Ewy Wachowicz

To chyba najlepsze placuszki z cukinii jakie do tej pory jadłam. Czosnek idealnie podkreśla smak placuszków a jogurt dodaje im delikatności. Musicie spróbować.

Składniki:

  • 1 spora cukinia
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki koperku
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia




Wykonanie:

Cukinię umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Lekko posolić, wymieszać i odstawić na 10 minut, aby puściła sok. Po tym czasie odcisnąć nadmiar wody.
Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i resztę składników. Wszystko dobrze wymieszać. 
Olej rozgrzać na patelni. Łyżką nakładać porcje ciasta formując płaskie placuszki. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu przełożyć na papierowy ręcznik aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz