środa, 27 stycznia 2016

Makaron z kurczakiem ze szpinakiem w sosie śmietanowym

Składniki:


  • 400 g filetów z piersi kurczaka
  • 400 g makaronu np wstążki lub tagliatelle
  • 450 g szpinaku ( u mnie mrożony )
  • 1 serek topiony duży np z czosnkiem
  • 3 ząbki czosnku
  • mały kubek śmietany 18%
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia
Wykonanie:
Obrany czosnek przecisnąć i podsmażyć na oliwie uważając aby nie przypalić. Gdy się zeszkli dodać filety pokrojone w drobną kostkę. Poddusić 10 minut i wrzucić rozmrożony szpinak. Posolić, popieprzyć. Chwilę dusić. Dodawać powoli śmietanę i serek , cały czas mieszając aż powstanie jednolita papka. W międzyczasie ugotować makaron al dente. Dodać do szpinaku. Dokładnie wymieszać.  Można podać makaron polany sosem. Gotowe!

4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Pierwszy raz robiłam, wyszło pysznie :)

      Usuń
  2. Takie połączenie super i polecam dodać ser gorkonzola.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O spróbuję, chociaż miałam w lodówce trochę góralskich nitek ( nie pamiętam nazwy)i dodając przy odgrzewaniu wyszło jeszcze lepsze :)

      Usuń