poniedziałek, 20 stycznia 2014

Sałatka z kurczakiem i warzywami na parze


Kolejna bardzo zdrowa sałatka, która jest pożywa a zarazem lekkostrawna. Może być podawana zarówno na zimno z jogurtem naturalnym jak i na ciepło z dodatkiem ulubionego dressingu.

Składniki:

  • opakowanie mieszanki mrożonych warzyw (kalafior, brokuły, marchewka) lub 450 g świeżych warzyw
  • 50 dag piersi z kurczaka
  • 1 papryka czerwona
  • 1 opakowanie pesso Wodzisław
  • pieprz i sól
Wykonanie:
Kurczaka przekroić na pół i ułożyć na dolnej półce parowaru. Warzywa wysypać na wyższą półkę parowaru. Przykryć i od momentu zagotowania się wody parować 15-20 minut. Ostudzonego kurczaka pokroić w kostkę, wrzucić do misy razem z warzywami. Paprykę umyć, oczyścić z nasion i pokroić w kostkę. Pesso przygotować według przepisu na opakowaniu. Dodać do warzyw i kurczaka. Całość wszystko wymieszać, doprawić pieprzem i niewielką ilością soli. Można podawać na ciepło lub zimno. 

1 komentarz: