Składniki:
- 3 papryki czerwone
- 2 papryki zielone
- 3 cebule
- 2 średnie cukinie
- 3 marchewki
- 20 dag fasolki szparagowej
- 70 dag pieczarek
- ok. 50 dag kiełbasy ( u mnie głogowska z szynki)
- 25 dag dobrych parówek
- 2 puszki pomidorów krojonych
- 2 żabki czosnku
- 2 kostki rosołowe
- 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
- 1 łyżeczka papryki ostrej w proszku
- szczypta pieprzu cayenne
- olej do smażenia
- sól i pieprz do smaku
Cebulę obrać, pokroić w grubszą kostkę i zeszklić na oleju w dużym garnku. Dodać obraną i pokrojoną w plastry marchewkę i umytą i podzieloną na kawałki fasolkę szparagową. Po chwili dodać pokrojone w plastry umyte pieczarki i pokrojoną w kostkę cukinie ze skórką. Wszystko dobrze wymieszać nadal trzymać na ogniu. Paprykę umyć, oczyścić z pestek i pokroić w plastry, dodać do warzyw. Warzywa powinny puścić sok, więc nie potrzeba dodawać wody. Dodać kostki rosołowe i wymieszać. Zmniejszyć ogień. Kiełbasę pokroić w plastry i podsmażyć na patelni. Jeśli kiełbasa tłusta to smażyć na własnym tłuszczu, jeśli chuda to dodać odrobinę oleju. Podsmażoną kiełbasę przełożyć bez tłuszczu do garnka z warzywami. Na tłuszczu na patelni zeszklić rozdrobniony czosnek. Dodać pomidory z puszki i chwilę jeszcze podsmażyć ( podsmażone dodadzą więcej smaku i aromatu zupie). Całość przełożyć do garnka, wymieszać. Na samym końcu do zupy dodać pokrojone w plastry parówki. Podgotować wszystko 5 minut dodając przyprawy, sól i pieprz do smaku.
Jaki olej polecasz do smażenia potraw?
OdpowiedzUsuńDo smażenia używam głównie oleju rzepakowego.
Usuń