ciasto:
40 dag mąki
1 jajko
szczypta soli
woda ( u mnie niepełna szklanka mleka)
nadzienie:
50 dag mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
1 cebula
3 ząbki czosnku
3 łyżeczki majeranku
pieprz i sól
Rosół na który przepis znajdziecie <tutaj>
Wykonanie:
Z podanych składników wyrobić elastyczne ciasto. Ja zwykle dodaję szczyptę proszku do pieczenia, aby ciasto było miękkie. Rozwałkować na cienki placek.
Do zmielonego mięsa dodać przyprawy, czosnek oraz
posiekaną cebulę, dolać trochę rosołu. Wyrobić tak, aby powstała jednolita, gładka masa, doprawić w międzyczasie pieprzem i solą.
W szerokim, dużym garnku zagotować rosół.
Ciasto
rozwałkować, wycinać kółka . Na wierzchu
poukładać małe kulki mięsa, skleić pierożki. Kołduny wrzucać partiami do
wrzącego rosołu i gotować około 10 minut.
wyglądają zachęcająco, musze wypróbować ten przepis :)
OdpowiedzUsuń