biszkopt
- jajka 4 sztku
- cukier 1/2 szklanki
- ąka 1/2 szklanki
- mąka ziemniaczana 1/2 szklanki
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
masa jablkowa
- jabłka 2 kg
- galaretka cytrynowa 2 opakowania
- sok z cytryny 4 łyżki
masa serkowa
- serek homogenizowany 500 ml
- mleko 1/3 szklanki
- żelatyna 2 łyżki
- cukier puder 1/2 szklanki
na wierzch
- galaretka cytrynowa 2 opakowania
- brzoskwinie z puszki 6 połówek
Sposób przyrządzenia
Żółtka ubić z cukrem do białości. Wsypać obie mąki i proszek do pieczenia. Białka ubić na sztywna pianę i połączyć delikatnie z ciastem. Wylać na blachę i piec 20 minut w temperaturze 170 stopni.
Jabłka obrać i pokroić. Poddusić chwilę na ogniu wraz z sokiem cytrynowym i ugnieść tłuczkiem. Zdjąć z ognia i wsypać galaretki, energicznie mieszać. Wyłożyć na biszkopt.
Serek homogenizowany zmiksować z cukrem. Żelatynę rozpuścić w gorącym mleku i wlać do masy serkowej. Dokładnie wymieszać i wyłożyć masę na wystudzone jabłka.
Brzoskwinie pokroić w plasterki i ułożyć na masie serkowej. Zalać rozpuszczoną i tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki na 2 godziny.
Jabłka obrać i pokroić. Poddusić chwilę na ogniu wraz z sokiem cytrynowym i ugnieść tłuczkiem. Zdjąć z ognia i wsypać galaretki, energicznie mieszać. Wyłożyć na biszkopt.
Serek homogenizowany zmiksować z cukrem. Żelatynę rozpuścić w gorącym mleku i wlać do masy serkowej. Dokładnie wymieszać i wyłożyć masę na wystudzone jabłka.
Brzoskwinie pokroić w plasterki i ułożyć na masie serkowej. Zalać rozpuszczoną i tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki na 2 godziny.
Muszę zrobić, uwielbiam takie ciasta ;)
OdpowiedzUsuń