czwartek, 1 listopada 2012

Biszkopt z jabłkami pod białą pierzynką


biszkopt

  • jajka 4 sztku
  • cukier 1/2 szklanki
  • ąka 1/2 szklanki
  • mąka ziemniaczana 1/2 szklanki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka

masa jablkowa

  • jabłka 2 kg
  • galaretka cytrynowa 2 opakowania
  • sok z cytryny 4 łyżki

masa serkowa

  • serek homogenizowany 500 ml
  • mleko 1/3 szklanki
  • żelatyna 2 łyżki
  • cukier puder 1/2 szklanki

na wierzch

  • galaretka cytrynowa 2 opakowania
  • brzoskwinie z puszki 6 połówek

Sposób przyrządzenia

Żółtka ubić z cukrem do białości. Wsypać obie mąki i proszek do pieczenia. Białka ubić na sztywna pianę i połączyć delikatnie z ciastem. Wylać na blachę i piec 20 minut w temperaturze 170 stopni.

Jabłka obrać i pokroić. Poddusić chwilę na ogniu wraz z sokiem cytrynowym i ugnieść tłuczkiem. Zdjąć z ognia i wsypać galaretki, energicznie mieszać. Wyłożyć na biszkopt.

Serek homogenizowany zmiksować z cukrem. Żelatynę rozpuścić w gorącym mleku i wlać do masy serkowej. Dokładnie wymieszać i wyłożyć masę na wystudzone jabłka.

Brzoskwinie pokroić w plasterki i ułożyć na masie serkowej. Zalać rozpuszczoną i tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki na 2 godziny.

1 komentarz: