Składniki:
- 400 g filetów z piersi kurczaka
- 400 g makaronu np wstążki lub tagliatelle
- 450 g szpinaku ( u mnie mrożony )
- 1 serek topiony duży np z czosnkiem
- 3 ząbki czosnku
- mały kubek śmietany 18%
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Wykonanie:
Obrany czosnek przecisnąć i podsmażyć na oliwie uważając aby nie przypalić. Gdy się zeszkli dodać filety pokrojone w drobną kostkę. Poddusić 10 minut i wrzucić rozmrożony szpinak. Posolić, popieprzyć. Chwilę dusić. Dodawać powoli śmietanę i serek , cały czas mieszając aż powstanie jednolita papka. W międzyczasie ugotować makaron al dente. Dodać do szpinaku. Dokładnie wymieszać. Można podać makaron polany sosem. Gotowe!
Smacznie :)
OdpowiedzUsuńPierwszy raz robiłam, wyszło pysznie :)
UsuńTakie połączenie super i polecam dodać ser gorkonzola.
OdpowiedzUsuńO spróbuję, chociaż miałam w lodówce trochę góralskich nitek ( nie pamiętam nazwy)i dodając przy odgrzewaniu wyszło jeszcze lepsze :)
Usuń