- 1 cebula
- 500 g pieczarek
- 450 g fileta z piersi kurczaka (lub mielonego mięsa drobiowego)
- 1 papryka
- 2 marchewki
- 1 mała cukinia
- 2 pomidory
- 4 suszone pomidory
- oregano, bazylia
- pieprz i sól
- ząbek czosnku
- plastry sera żółtego ( tyle ile naleśników)
Naleśniki wg swojego ulubionego przepisu lub :
- 2 szklanki mąki
- 1,5 szklanki mleka
- 1,5 szklanki wody gazowanej
- 1 jajko
- szczypta soli
Wykonanie:
Farsz:
Cebulę obrać i pokroić w kostkę, marchewkę również obrać i zetrzeć na tarce. Cebulę podsmażyć na patelni, do momentu aż się zeszkli, dodać marchewkę i pokrojone w plastry pieczarki, smażyć na małym ogniu. Cukinię obrać i pokroić w drobniutką kostkę, dodać do smażących się warzyw. Po 15 minutach paprykę i pomidory dokładnie umyć i pokroić w drobną kostkę, wrzucić na patelnię. Dodać zmielone mięso lub drobniutko pokrojone. Dodać przyprawy oraz pokrojone drobno pomidory suszone i wyciśnięty czosnek. Przykryć i dusić w międzyczasie mieszając. Jeśli warzywa puściły za mało soku można dolać trochę wody. po 15 minutach jeśli nadal jest wody odkryć i trzymać na ogniu aż woda wyparuje.
Naleśniki:
Wszystkie składniki na naleśniki zmiksować na gładką masę. Smażyć na oleju. Moja patelnia jest dosyć duża, wyszło ok 14 -16 naleśników.
Na usmażony naleśnik nałożyć plaster żółtego sera, na to farsz i szybko zawinąć, postępować tak aż do wyczerpania się ciasta i farszu.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz