Składniki:
- 450 g mrożonych brokułów lub 1 świeży większy brokuł
- 2 średniej wielkości marchewki,
- 1/4 dużego selera,
- 1/3 pora,
- 1 łyżka masła
- 2 ząbki czosnku,
- 4 łyżki migdałów siekanych lub płatków
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 kostka rosołowa
- sól i pieprz do smaku
- 1,5 l wody
- śmietana opcjonalnie
- Warzywa (marchew i seler) obrać, umyć i zetrzeć na tarce. Wrzucić do garnka i zalać wodą. Gotować około 10 minut z kostką rosołową.
- Umyć brokuł i podzielić na różyczki a mrożony po prostu wsypać do garnka. Gotować 10 minut.
- Pora umyć i pokroić drobno. Na patelnię wrzucić masło i pora podsmażyć na maśle z rozgniecionym czosnkiem przez kilka minut.
- Wszystko wylać do blendera lub miksera (warzywa + por), dodać przyprawy i miksować do uzyskania gładkiej masy.
- Przelewać znów do garnka i ponownie zagotować. Przelać do miseczek i posypać migdałami wcześniej przesmażonymi na suchej patelni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz