czwartek, 28 lutego 2019

Faworki

Składniki:

  • 30-40 dag mąki
  • 6 żółtek
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 4 czubate łyżki śmietany
  • 2 łyżki spirytusu lub rumu
  • łyżka masła
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Z mąki, posiekanego masła, cukru pudru, alkoholu, śmietany i żółtek zagnieść elastyczne ciasto ( jeśli jest za rzadkie dodać mąkę, gdy za gęste - odrobinę śmietany). Ciasto podzielić na części i cienko rozwałkować. Pokroić w paski o szerokości 3  cm i długości ok 8- 10 cm . na środku każdego paska zrobić nacięcie i jeden koniec ciasta przełożyć przez dziurkę. Smażyć na głębokim tłuszczu do zarumienienia. Na koniec gdy ostygną  posypać cukrem pudrem.

1 komentarz: