wtorek, 6 stycznia 2015

Rozgrzewająca grochówka

Składniki:
  • 400 g grochu łuskanego (np. połówki Kupiec )
  • 450 g boczku wędzonego
  • 1 cebula
  • 1 laska kiełbasy
  • 1 łyżka majeranku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 150 g włoszczyzny (marchewka, kawałek selera, pietruszka)
  • sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Groch opłukać. Razem z włoszczyzną zagotować w ok 1,5 - 2 l wody do momentu aż groch zacznie się rozgotowywać. 20 minut po zagotowaniu się grochu dodać liść laurowy i przeciśnięty przez praskę czosnek. W międzyczasie pokroić cebulę, boczek i kiełbasę w kostkę. Boczek i kiełbasę podsmażyć, dodać cebulę i dalej smażyć. Ja smażyłam do momentu aż cebulka była zarumieniona.Całość przerzucić do rozgotowującego się grochu. Dodać majeranek i szczyptę gałki. Całość gotować jeszcze 5 - 10 minut aż groch całkowicie będzie rozgotowany. Doprawić do smaku pieprzem i solą. Zupę podawać gorącą z pieczywem.

6 komentarzy:

  1. Jak ja dawno nie jadłam grochówki... Lubię dodawać łuskany groch, ale w całości - nie rozwala się tak podczas gotowania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja miałam tylko taki, ale grochówka wyszła bardzo dobra :)

      Usuń
  2. Dobry pomysł mi odsunęłaś. Brzmi smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na mrozy nadaje się w sam raz :)

      Usuń
  3. Bardzo dobry przepis na tak chłodne i mroźne dni jak teraz :) syta i bardzo smaczna polecam

    OdpowiedzUsuń