środa, 8 stycznia 2014

Makowiec

Składniki na ciasto:

  • 50 dag mąki
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 kostki margaryny
  • 5 dag drożdży
  • szczypta soli
  • skórka otarta z cytryny
  • ciepłe mleko
  • 1 łyżka cukru waniliowego 
  • 3 arkusze papieru do pieczenia
Składniki na masę makową:
  • 50 dag maku
  • 50 dag cukru
  • 3/4 szklanki wody
  • 10 dag rodzynków
  • 10 dag orzechów
  • 10 dag obranych migdałów
  • 5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
Wykonanie:
  • Całe jajka ubić z cukrem i wanilią aż będą gęste i puszyste, stawiając miskę na garnku z wrzącą wodą. Drożdże z 1 łyżeczką mąki  i 1 łyżeczką cukru rozprowadzić ciepłym mlekiem (3/4 szklanki). Gdy podwoją objętość, wlać je do mąki razem z ubitymi jajkami i wyrabiać, dodając następnie stopione, ciepłe masło lub margarynę i cukier waniliowy. Jeśli trzeba wlać jeszcze trochę ciepłego mleka. Ciasto powinno być gęściejsze niż na zwykle drożdżowe ciasto. Dobrze wyrobione pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość, podzielić na 3 części i rozwałkować każdy placek. Przygotować 3 arkusze pergaminu mniejsze o połowę niż placki i posmarować je masłem. Ciasto posypać mąką, rozłożyć masę makową niezbyt grubą warstwą, zwinąć małe strucelki, ułożyć je na brzegu papieru i zawinąć niezbyt mocno. Na obu końcach powinno pozostać przynajmniej po 10 cm wolnej przestrzeni papieru - ciasto rośnie wówczas tylko wzdłuż, strucelki są zgrabne. Ułożyć je na blaszce i pozostawić do wyrośnięcia. Gdy wypełni się ciastem wolna przestrzeń na obu końcach, wstawić do średnio nagrzanego piekarnika (200 stopni) piec około 30 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest suche.

Masa makowa:
Dzień wcześniej zalać mak wrzątkiem. Nazajutrz dokładnie odsączyć na sicie i zemleć w maszynce dwukrotnie. Ugotować syrop z cukru, z wody i wanilii; od zawrzenia gotować do chwili gdy ostatnia kropla syropu spuszczona z łyżki ciągnie cieniutką niteczkę. Wsypać mak, od razu zestawić z ognia i wymieszać z bakaliami.

2 komentarze: