Menu

niedziela, 3 września 2017

Placuszki z cukinii według Ewy Wachowicz

To chyba najlepsze placuszki z cukinii jakie do tej pory jadłam. Czosnek idealnie podkreśla smak placuszków a jogurt dodaje im delikatności. Musicie spróbować.

Składniki:

  • 1 spora cukinia
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki koperku
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia


piątek, 7 kwietnia 2017

Szybkie ciasto piernikowe


Ciasto przygotowuje się błyskawicznie.  Idealne podczas niespodziewanych odwiedzin. Jest miękie i puszyste.

Składniki:

  • 1 słoik dżemu
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżka kakao lub kawy inki
  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka sody

środa, 29 marca 2017

Indyk po chińsku

Błyskawiczne i łatwe do przygotowania danie. Zamiast indyka można wykorzystać wieprzowinę.

Składniki:

  • 60 dag mięsa z indyka (np. udziec)
  • 450 g mieszanki warzywnej chińskiej
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • olej
  • przyprawy : lubczyk, szczypta imbiru

niedziela, 26 marca 2017

Ciasto szpinakowe "Leśny mech" bez mleka

Składniki:


Ciasto

  • 450 g mrożonego szpinaku
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki oleju
Masa:
  • 1 puszka mleczka kokosowego

środa, 22 lutego 2017

Słodkie gniazdka ( pączki hiszpańskie vel wiedeńskie )

Składniki:
  • szklanka wody
  • 3 jajka
  • 4 łyżki masła
  • szczypta soli
  • 20 dag mąki
Lukier: 
20 dag cukru pudru
3 łyżki wrzącej wody

Wykonanie:

poniedziałek, 13 lutego 2017

Cirio Passata Rustica - naturalny przecier pomidorowy

W weekend miałam okazję przetestować przecier pomidorowy CIRIO Passata Rustica. 

Pierwsze co mnie pozytywnie zaskoczyło to skład przecieru : pomidory i regulator kwasowości ( kwas cytrynowy). Tylko dwa składniki, bez zbędnych dodatków i polepszaczy smaku. Po prostu przecier naturalny.


niedziela, 12 lutego 2017

Zupa pomidorowa - przepis z PRL-u

Dawno u mnie nie było przepisów do kulinarnego kącika PRL. Jako, że nadarzyła się okazja postanowiłam wykorzystać kolejny przepis z epoki. Dziś przedstawię Wam zupę "poniedziałkową" z przecieru pomidorowego.

Oryginalny przepis:
Składniki:

  • 30 dag kości wieprzowych*
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 50 dag pomidorów**
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka masła
  • sól i pieprz
  • cukier

poniedziałek, 6 lutego 2017

Biszkopt serowo-piankowy

Składniki:
Ciasto: 
- 5 jajek
- 5 łyżek mąki
- 5 łyżek cukru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 
- kilka kropli aromatu waniliowego lub cytrynowego
- margaryna do wysmarowania blachy

Masa serowa: 

- 70 dag świeżego tłustego sera śmietankowego

środa, 1 lutego 2017

Róże karnawałowe II

Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami. Oprócz pączków nie może także zabraknąć faworków i trochę bardziej pracochłonnych róż karnawałowych. Na pewno zrobią wrażenie na gościach.

Składniki:
  • 30-40 dag mąki 
  • 6 żółtek
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 4 czubate łyżki śmietany
  • 2 łyżki spirytusu lub rumu
  • łyżka masła
  • olej do smażenia

piątek, 27 stycznia 2017

Szybkie ciasteczka owsiane

Składniki:
  • 2 szklanki mielonych płatków owsianych
  • 1/2 szklanki cukru pudru ( u mnie trzcinowy)
  • 3 łyżki masła
  • 2 żółtka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

wtorek, 17 stycznia 2017

Ciasto bananowe bez mleka

Składniki:
  • 4 banany
  • 1 szkl. płatków ryżowych
  • 2 jajka
  • 6 łyżek mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1/2 szkl. wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika