Menu

poniedziałek, 6 lutego 2017

Biszkopt serowo-piankowy

Składniki:
Ciasto: 
- 5 jajek
- 5 łyżek mąki
- 5 łyżek cukru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 
- kilka kropli aromatu waniliowego lub cytrynowego
- margaryna do wysmarowania blachy

Masa serowa: 

- 70 dag świeżego tłustego sera śmietankowego


- 2/3 szklanki cukru pudru
- 5 żółtek
- 25 dag margaryny
- 1 opakowanie galaretki cytrynowej
- l/2 szklanki wody

Masa białkowa:
- 5 białek
- 2/3 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego 
- 1 opakowanie galaretki wiśniowej
- 1/3 szklanki wody

Polewa:
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 2łyżki cukru pudru
- 10 dag margaryny
- 2 łyżki likieru wiśniowego
- 2 łyżki śmietanki

Wykonanie:
Ciasto: Białka ubić na pianę, dodawać porcjami cukier, po jednym żółtku, przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem, aromat. Przelać do formy wysmarowanej margaryną i wyłożonej papierem. Upiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Masa serowa: ser dwukrotnie zemleć, utrzeć z cukrem. Margarynę utrzeć na puszystą masę, dodając żółtka. Połączyć obie masy, wlać rozpuszczoną galaretkę i dokładnie wymieszać.

Na upieczony i wystudzony biszkopt nałożyć masę i wstawić na godzinę do lodówki.

Masa białkowa: białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i cukier waniliowy. Gdy już się rozpuszczą, powoli wlewać galaretkę rozpuszczoną w 1/3 szklanki wody.

Na zgęstniałą już masę serową położyć masę białkową i wstawić na godzinę do lodówki.

Polewa: Wszystkie składniki włożyć do rondelka, wymieszać i na bardzo małym ogniu doprowadzić do wrzenia, nie gotować. Gotową polewę wlać na zastygniętą masę z białek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz