Menu

środa, 1 lutego 2017

Róże karnawałowe II

Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami. Oprócz pączków nie może także zabraknąć faworków i trochę bardziej pracochłonnych róż karnawałowych. Na pewno zrobią wrażenie na gościach.

Składniki:
  • 30-40 dag mąki 
  • 6 żółtek
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 4 czubate łyżki śmietany
  • 2 łyżki spirytusu lub rumu
  • łyżka masła
  • olej do smażenia
  • cukier puder
  • ulubiony dżem lub marmolada

Wykonanie:
Z mąki, posiekanego masła, cukru pudru, alkoholu, śmietany i żółtek zagnieść elastyczne ciasto ( jeśli jest za rzadkie dodać mąkę, gdy za gęste - odrobinę śmietany). Ciasto podzielić na części i cienko rozwałkować. Przygotować szklanki o 3 wielkościach (szklanka, literatka, kieliszek) i wycinać krążki. 
Krążki nacinać na brzegach i dokładnie zlepiać białkiem po trzy. Róże wkładać płatkami do dołu na rozgrzany olej i smażyć na złoto. Osączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Ostudzone posypać cukrem pudrem a środek udekorować dżemem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz