Menu

poniedziałek, 30 września 2013

Przerwa w nadawaniu ;) i przypomnienie o konkursie

Witajcie Kochani nie będzie mnie tu przez 2 tygodnie, udaję się na zasłużony urlop :)  Przypominam o konkursie, który nadal trwa (do 14.10) czekam na wasze propozycje i do 3 dni po powrocie i zakończeniu konkursu ogłoszę wyniki. :) 

Czekają wspaniałe nagrody :)


czwartek, 26 września 2013

Placki ziemniaczane z sosem

Składniki:

Sos:
Placki ziemniaczane:

  • 1 kg ziemniaków
  •  2 łyżki mąki
  •  1 jajko
  • 1 cebula 
  • sól i pieprz 
  • olej do smażenia

Wykonanie:
Obrane ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce. Dodać mąkę, roztrzepane jajko i dokładnie wymieszać. Doprawić pieprzem i solą. Smażyć placki na rozgrzanym oleju. Ja lubię cieńsze i mniejsze, które mają chrupiące brzegi.

Mięso na sos umyć i pokroić w kostkę. Obtoczyć w mące i smażyć po kilka minut z obu stron. Przełożyć do rondla i zalać wodą tak aby przykryło mięso, u mnie ok. 700 ml. Dodać vegetę, przyprawę i cebulkę i dusić około 20 minut. Paprykę oczyścić i pokroić w paseczki, a marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Całość dusić jeszcze 10 minut ( aż warzywa będą miękkie). Trzeba mieszać co jakiś czas, aby mięso się nie przypaliło. Gdy sos jest za rzadki można jeszcze chwilę gotować aż część płynu wyparuje. Na koniec dodać śmietankę. Placki wyłożyć na talerze i polać sosem.
 

środa, 25 września 2013

Sałatka makaronowa z kalafiorem i brokułem

 Wykorzystując resztę produktów, które znalazłam w lodówce postanowiłam przygotować coś pysznego i szybkiego. Mimo, że sałatki z brokułem unikałam  jak ognia (przykre wspomnienia z dzieciństwa ;) ) odważyłam się go użyć. Sałatka jest pyszna i pożywna .


Składniki:
  • 1/2 opakowania makaronu kolanka Mamma Mia!
  • 1/2 kalafiora
  • 1/2 brokuła 
  • 3-4 jajka
  • 20 dag szynki 
  • majonez
  • sól i pieprz
Wykonanie:
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić i ostudzić. Kalafior i brokuł umyć i podzielić na małe różyczki i gotować około 5-7 minut, tak aby warzywa były miękkie ale jeszcze chrupiące. . Szynkę, jeśli w plasterkach, pokroić w paski lub w kostkę. Jajka ugotować na twardo i pokroić w dużą kostkę.
Wszystkie ostudzone składniki wrzucić do misy, doprawić pieprzem i solą i wymieszać dokładnie z majonezem.

wtorek, 24 września 2013

Ciasto kokosowe

Składniki:


Ciasto:
  • 1 szklanka mleka 
  • 1 szklanka wiórek kokosowych
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki masła
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy Wodzisław
Masa:
Wykonanie :
Mleko wlać do garnuszka, dodać masło i wsypać wiórki kokosowe. Doprowadzić do wrzenia i gotować chwilę. Ostudzić. Jajka ubić z cukrami na puszystą masę. Dodawać powoli mąki i proszek do pieczenia. Na koniec dodawać powoli masę kokosową. Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 40-45 minut. 

Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody. Ostudzić ( uważać, aby nie stężała).  Śnieżkę zmiksować w 3/4 szklanki mleka ok 3 minuty, szybko się ubija. Powoli dodawać galaretkę nadal miksując. Gdy już cała galaretka zostanie dodana do śnieżki wsypać wiórki kokosowe i całość delikatnie wymieszać. 

Ostudzone ciasto przekroić na pół. Na jedną część równomiernie wyłożyć masę. Przykryć drugą częścią.

poniedziałek, 23 września 2013

Parujemy...

Jakiś czas temu otrzymałam do przetestowania parowar firmy AEG DG 5552. Już od dawna chciałam taki mieć, ale jakoś nie było okazji żeby kupić. Takie urządzenie to świetny pomysł. Na przygotowanie obiadu wystarczy 45 minut, bez tłuszczu, bez przypalonej patelni.

Dane techniczne :
- parowar AEG DG 5552 w pikantnej cenie redcoon.com
- metoda beztłuszczowego gotowania pozwala zachować witaminy oraz minerały
- 3 pojemniki parowe, 1 pokrywka, 1 pojemnik na ryż
- podświetlany na niebiesko wyświetlacz LCD
- bądź sprytny - kupuj w redcoon.com - jesteśmy lepsi!
- programowany Timer
- lampka kontrolna
- pojemnik ociekowy
- wskaźnik poziomu wody
- zabezpieczenie przed przegrzaniem
- łatwy w czyszczeniu
- dopełniania wody jest możliwe w czasie pracy
- napięcie: 230 V, 50/60 Hz
- moc: 700 W

Kolor :
- stalowy

Plusy:
  • Za największy plus stosowania parowaru jest zdrowy i beztłuszczowy obiad. Smak potraw jest nieporównywalny do dań przygotowywanych tradycyjna metodą, jak dla mnie zdecydowanie lepsze :) Gotując na parze mamy pewność, że warzywa zachowują znacznie więcej cennych dla nas witamin.
  • Gotowy obiad mamy już po 45 minutach, przy gotowaniu na wszystkich 3 poziomach.
  • Parowar ma  wskaźnik poziomu wody, co umożliwia dolanie czystej wody podczas pracy oraz zabezpieczenie przed przegrzaniem i uruchomieniem bez wody 
  • obrazkowa instrukcja gotowania odpowiednich potraw
  • przystępna cena
  • duży wyświetlacz
  • możliwość zaplanowania gotowania na później

Minusy:
  • pojemnik na czystą wodę i pojemnik ociekowy powinny być większe
 Po zakup zapraszam na redcoon.pl

Potrawy jakie przygotowałam:




































piątek, 20 września 2013

czwartek, 19 września 2013

Jajecznica z papryką i pomidorkami i chleb wiejski

 Propozycja na sobotnie śniadanko :) Pyszne i pożywne. Jajecznica a do tego pyszny wiejski chlebek.

Składniki:
Wykonanie:
Papryczki umyć i pokroić w plasterki, nasiona podczas krojenia wypadną i część ich można wyrzucić. Wrzucić na patelnię z masłem.Podsmażać chwilę i dodać pokrojone w ćwiartki pomidorki. Wsypać łyżeczkę przyprawy do jaj i chwilę podsmażać. Wbijać po kolei jajka i doprawić solą. Mieszać i smażyć do uzyskania pożądanej przez siebie konsystencji. Wyłożyć na talerze i posypać szczypiorkiem. Podawać z chlebkiem wiejskim, najlepiej przygotowanym własnoręcznie. Przygotować można taki bardzo łatwo. Wystarczy zakupić mieszankę, specjalnie przygotowaną na stronie Chleb na zdrowie :)

Przygotowanie chlebka:

1. wlej wodę (340g/26 stopni)
2. dodaj zawartość torebki małej oraz dużej i mieszaj składniki przez 20 minut - to jest mieszanie
3. po 20 minutach mieszania odstaw ciasto pod przykryciem na 30 minut - to jest leżakowanie
4. po 30 minutach leżakowania ukształtuj i przełóż do formy lub koszyka rozrostowego, przykryć i odstawić na w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość ( od 50 do 90 minut) - to jest garowanie
5. po garowaniu wstaw do nagrzanego piekarnika (220 stopni), natychmiast spryskaj od góry ciepłą wodą przez 5 sekund - to jest zaparowanie i wypiekaj w tej temp. przez 3 minuty. Następnie zmniejsz temp. do 180 stopni i wypiekaj dalej przez 30 minut ( razem 33) - to jest wypiek.
Ze względu na to, że mój piekarnik jest gazowy musiałam zwiększyć czas wypiekania do ok. 45  minut.
Chleb jest wyśmienity, a smakuje jeszcze bardziej, gdy wypiecze się go własnoręcznie :)
Mieszanki nie zawierają GMO ani konserwantów, więc tym bardziej są godne polecenia. Nie zawierają również składników "E". Więcej <tutaj>



Paprykujemy 4


wtorek, 17 września 2013

Prosty piernik bez miodu

 Ostatnio postanowiłam zrobić ciasto - aromatyczne i czekoladowe no i oczywiści słodkie.  Postawiłam na piernik, ponieważ dawno robiłam i dawno jadłam :)


Składniki:
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżki przyprawy do piernika Ekka
  • 4 łyżki kakao
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 kostki margaryny do pieczenia
  • 2 szklanki mąki 
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • powidła śliwkowe Stovit
 Wykonanie:
Margarynę rozpuścić w rondelku z mlekiem, cukrem i kakao. Ostudzić. 1/3 szklanki można odlać na polewę. Gdy masa będzie już zimna wbijać do niej po 1 jajku ciągle ubijając. Wsypać powoli mąkę z proszkiem do pieczenia oraz przyprawę do piernika nadal miksując. Dodać 2 łyżki powideł śliwkowych. Gdy masa będzie gładka wylać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 45-50 minut. Gdy ciasto ostygnie przekroić na pół i przełożyć powidłami śliwkowymi. Na koniec polać pozostawioną polewą. Gdyby okazała się za rzadka można dosypać trochę kakao i rozpuścić w rondelku z odrobiną cukru.

poniedziałek, 16 września 2013

Schab marynowany w przyprawie myśliwskiej

Składniki:
 Wykonanie:
Schab rozbić tłuczkiem, oprószyć z obu stron solą i pieprzem oraz natrzeć przyprawą myśliwską. Można też lekko posmarować mięso oliwą z oliwek. Zostawić w lodówce na kilka godzin. Po wyjęciu z lodówki obtoczyć w mące i smażyć z obu stron na rumiany kolor. Przyprawa myśliwska nadaje mięsu znakomity smak i aromat. Dodaje lekkiej ostrości.

 

piątek, 13 września 2013

Przypominacz konkursowy



Regulamin:
$1. Organizator konkursu
  • Organizatorem konkursu jestem ja - Edytka  :)
$2. Założenia organizacyjne
  • Konkurs trwa od 08.09.2013 g. 00:01 do 14.10. 2013 g. 23:59
  • Wymagany opis i zdjęcie potrawy wraz z karteczką (odręcznie napisana) - Jesienne smaki
  • Udział w konkursie może wziąć każdy z terenu Polski.
  • Prace należy nadsyłać na adres mailowy : edzia1301@gmail.com 
  • Nadesłanie prac na konkurs jest jednoznaczne z przyjęciem warunków regulaminu.
  • Ogłoszenie wyników nastąpi w ciągu 2 dni od daty zakończenia konkursu.
  • Warunkiem jest dodanie mojego bloga do obserwowanych lub polubienie na fanpage FB

$3 Nagrody 


1. miejsce 
  • Książka Kucharska Paolo Cozza
  • 2 drewniane łyżki z logo Lestello
  • ryż dziki Britta
  • groch łuskany Kupiec
  • soczewica zielona Halina
  • otwieracz do wina Celebro
  • olej sałatkowy Biolevita z pestek dyni
  • czosnek niedźwiedzi NMR
  • pieprz cytrynowy NMR
  • owoce nonni Royal Brand
  • czerwone curry po tajsku Royal Brand
  • przyprawa do strogonowa Royal Brand
  • Chrupiący boczek po tajsku Royal Brand


 2. miejsce
  • Książka Kucharska Paolo Cozza
  • otwieracz do wina Celebro
  • ryż dziki Britta
  • olej sałatkowy Biolevita z pestek dyni
  • przyprawa do ryb NMR
  • Bio anyż Royal Brand
  • Przyprawa do ziemniaków na ostro Royal Brand
  • Mieszanka do grilla Gaucho Steak Royal Brand


   3. miejsce
  • Kasza jęczmienna Kupiec
  • otwieracz do wina Celebro
  • olej sezamowy Biolevita
  • przyprawa Pikantna wołowina w winie Kamis Kulinarne Inspiracje
  • Przyprawa do szaszłyków NMR
  • saletra Ekka
  • Przyprawa do gulaszu pot-au-fen Royal Brand


Powodzenia !! :)

czwartek, 12 września 2013

Sos grzybowy ze świeżych grzybów

Składniki:
  • 30 - 40 dag świeżych grzybów
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • sól i pieprz
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • 1 łyżka mąki + 1/3 szkl. mąki
  • 0,5 l bulionu
  • 1 łyżeczka podlaskiej przyprawy do zup grzybowych 
  • 2 łyżki śmietany
Wykonanie:
Grzyby dokładnie oczyścić i umyć. Pokroić w plastry. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię i zeszklić na maśle. Dodać grzyby, popieprzyć (można dużo bo grzyby lubią pieprz) i posolić i przesmażać około 15 minut. Grzyby wrzucić do garnka, zalać bulionem. Wrzucić ziele i liść, dusić około 20 minut, w połowie duszenia dosypać przyprawę do zup grzybowych. Można wsypać więcej przyprawy, ale trzeba uważać ponieważ przyprawa jest dosyć ostra, ale świetnie podkreśla smak grzybów. Pod koniec duszenia zagęścić mąką rozpuszczoną w wodzie. Zabielić śmietaną. W razie potrzeby doprawić solą.


środa, 11 września 2013

Ziołowy Zakątek

Kolejną współpracę dało mi się nawiązać z Ziołowym Zakątkiem.
Jest to sklep, który oferuje szeroki wybór ziół, kaw, herbat, przypraw oraz innych naturalnych produktów.
Większość produktów oferowanych w sklepie posiada certyfikat ekologiczny, co jest potwierdzeniem najwyższej jakości produktów.

Do spróbowania otrzymałam:
- kawę orkiszową
- żołędziówkę 
- przyprawe do zup grzybowych
- przyprawę do drobiu
- przyprawę myśliwską
- przyprawę do dań "ciężkich"
- przyprawę staropolską
- przyprawę do mięsa wieprzowego
- przyprawę do dań z jaj


Już niedługo pierwsze przepisy. 

wtorek, 10 września 2013

Ryż zapiekany z warzywami i kurczakiem

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu
  • podwójna pierś z kurczaka
  • 2 papryki czerwone
  • 1 cebula
  • 3 marchewki
  • przyprawa do kurczaka
  • sól i pieprz do smaku
  • olej
Wykonanie:
Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Paprykę oczyścić i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i również  pokroić w kostkę. Wszystko wrzucić do rondelka, wlać trochę oleju, doprawić sola i pieprzem i dusić przez 15-20 minut. Ryż ugotować w osolonej wodzie tak aby był al dente. Ważne żeby jeszcze był klejący i było w nim trochę płynu, który podczas zapiekania i tak wchłonięty zostanie przez kurczaka i warzywa. Kurczaka umyć, okroić z błonek i pokroić w średnią kostkę, oprószyć przyprawami i podsmażać przez 10 minut na patelni. W naczyniu żaroodpornym wymieszać ryż z warzywami i kurczakiem, w razie potrzeby doprawić pieprzem i solą, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekać około 20 minut. Gotowe !

Paprykujemy 4

poniedziałek, 9 września 2013

Kluski gotowane na parze z sosem

Składniki:

  • 40 dag mąki 
  • 2 dag drożdży
  • 2 jajka
  • 1/4 l mleka
  • 5 dag masła
  • 5 dag cukru
  • sól 
Sos według przepisu : <klik> a zamiast zestawu dodałam po pół łyżeczki każdej przyprawy: czosnek, papryka ostra, tymianek, imbir, płatki chili - z tym ostrożnie, wystarczy kilka płatków :)

Wykonanie:
Mąkę przesiać do miski. W mące zrobić dołek, wlać ciepłe mleko, rozmieszać z drożdżami i szczyptą soli, zarobić rozczyn którego gęstość powinna odpowiadać gęstości śmietany. Żółtka utrzeć z cukrem. Gdy rozczyn wyrośnie, dodać żółtka. Wyrabiać ciasto wybijając je łyżką, aż do ukazania się pęcherzyków. Dodać stopiony tłuszcz, chwilę jeszcze wyrabiać. Gdyby ciasto było za gęste, dodać trochę ciepłej wody. Ciasto postawić w cieple do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie i 2-krotnie zwiększy objętość, wysypać na posypaną mąką stolicę, lekko wałkować na grubość 2 cm. , wykrawać małą okrągłą foremką. Pozostawić na stolnicy, aby podrosły, przykryć czystą ściereczką. W parowarze, na dolnej pułeczce,  układać po 4 krążki, przykryć i gotować około 10 minut. 
Do potrawy polecam wino Celebro Argentina, które jest idealne do dań z wołowiną. 
Do gotowania klusków użyłam parowaru AEG do kupienia <tutaj>.


Paprykujemy 4

niedziela, 8 września 2013

Chleb na zdrowie - Graham

Swoje testowanie mieszanek do wypieku chleba ze sklepu "Chleb na zdrowie" rozpoczęłam od chleba Graham. Wyszedł bardzo pyszny, choć mój piekarnik gazowy troszkę oszukuje i następnym razem będę musiała piec chlebek troszkę dłużej :) Chlebek jest świeży przez kilka dni.  

Do mieszanki wystarczy dodać tylko wodę.

Sposób przygotowania w piekarniku:
1. Zawartość dużej torebki zalej ciepłą wodą (350 g/ 40 stopni) i odstaw na 2 godziny - to jest namaczanka
2. Po 2 godzinach namaczanki dodaj zawartość torebek małej i średniej i mieszaj składniki przez 20 minut - to jest mieszanie
3. Po 20 minutach mieszania odstaw ciasto  pod przykryciem na 30 minut - to jest leżakowanie
4. Po 30 minutach leżakowania ukształtuj i przełóż do formy, przykryj i odłóż w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość (od 50 do 90 minut w zależności od temperatury pomieszczenia) - to jest garowanie
5. po garowaniu wstaw do nagrzanego piekarnika (220 stopni), natychmiast spryskaj od góry ciepłą wodą przez 5 sekund - to jest zaparowanie i wypiekaj w tej temperaturze przez 3 minuty (220 stopni), następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni i wypiekaj dalej przez 35 minut (razem 38 minut) - to jest wypiek.



sobota, 7 września 2013

Konkurs - Jesienne smaki

Jak wiadomo wielkimi krokami zbliża się jesień. Przez jednych lubiana ze względu na szum liści pod nogami, słońce, kolorowe drzewa, a przez innych znienawidzona przez deszcze i zimno. No właśnie i dla tych właśnie osób postanowiłam zorganizować konkurs, którego zadaniem będzie przygotowanie rozgrzewającej potrawy na takie właśnie deszczowe i zimne dnie, wieczory. Może to być napój, deser, danie główne, co wam do głowy wpadnie :) Warunek jest jeden - musi rozgrzać a tym samym poprawić humor :)


Regulamin:
$1. Organizator konkursu
  • Organizatorem konkursu jestem ja - Edytka  :)
$2. Założenia organizacyjne
  • Konkurs trwa od 08.09.2013 g. 00:01 do 14.10. 2013 g. 23:59
  • Wymagany opis i zdjęcie potrawy wraz z karteczką (odręcznie napisana) - Jesienne smaki
  • Udział w konkursie może wziąć każdy z terenu Polski.
  • Prace należy nadsyłać na adres mailowy : edzia1301@gmail.com lub dołączyć do akcji na durszlaku (akcja od 19.09.2013)
  • Nadesłanie prac na konkurs jest jednoznaczne z przyjęciem warunków regulaminu.
  • Ogłoszenie wyników nastąpi w ciągu 2 dni od daty zakończenia konkursu.
  • Warunkiem jest dodanie mojego bloga do obserwowanych lub polubienie na fanpage FB
$3 Nagrody 


1. miejsce 
  • Książka Kucharska Paolo Cozza
  • 2 drewniane łyżki z logo Lestello
  • ryż dziki Britta
  • groch łuskany Kupiec
  • soczewica zielona Halina
  • otwieracz do wina Celebro
  • olej sałatkowy Biolevita z pestek dyni
  • czosnek niedźwiedzi NMR
  • pieprz cytrynowy NMR
  • owoce nonni Royal Brand
  • czerwone curry po tajsku Royal Brand
  • przyprawa do strogonowa Royal Brand
  • Chrupiący boczek po tajsku Royal Brand


 2. miejsce

  • Książka Kucharska Paolo Cozza
  • otwieracz do wina Celebro
  • ryż dziki Britta
  • olej sałatkowy Biolevita z pestek dyni
  • przyprawa do ryb NMR
  • Bio anyż Royal Brand
  • Przyprawa do ziemniaków na ostro Royal Brand
  • Mieszanka do grilla Gaucho Steak Royal Brand

       3. miejsce
    • Kasza jęczmienna Kupiec
    • otwieracz do wina Celebro
    • olej sezamowy Biolevita
    • przyprawa Pikantna wołowina w winie Kamis Kulinarne Inspiracje
    • Przyprawa do szaszłyków NMR
    • saletra Ekka
    • Przyprawa do gulaszu pot-au-fen Royal Brand

    Powodzenia !! :)

    piątek, 6 września 2013

    Konkurs - Jesienne smaki


    Już jutro zapraszam po szczegóły. Zdradzić  mogę, że nagrody będą co najmniej 3 ( a może i więcej ;) a zadaniem będzie przygotowanie potrawy na zbliżającą się jesień. 
    O szczegółach dowiecie się już jutro :)

    czwartek, 5 września 2013

    Chleb na zdrowie

    Kolejna współpracę nawiązałam z Panem Adamem z firmy Chleb na zdrowie. Otrzymałam pięć mieszanek do wypieku chleba. Mieszanki są kompletne, do przygotowania potrzebna jest tylko woda i...  cierpliwość :) No ale z chlebkiem już tak musi być. Wkrótce pierwsze testy i smakowanie :)  
    Takie mieszanki to świetny pomysł, mamy pewność, że nasz chleb będzie jak prosto z piekarni, a nawet lepszy :) Samodzielne pieczenie chleba może być tylko przyjemnością. 
    W mieszankach znajduje się duża zawartość składników odżywczych to znaczy mąki pełnoziarnistej i ziaren. Pan Adam zadbał o to, aby chlebki były absolutnie zdrowe i pyszne.
    Na stronie sklepu ( http://chlebnazdrowie.pl/) znajdziemy dużą ilość rodzajów chleba i z pewnością każdy znajdzie swój ulubiony. Aktualnie w sklepie trwa promocja i mieszanki kosztują jedynie 3,90. Zapraszam do zakupu i próbowania :)

    środa, 4 września 2013

    Sznycel z szynki z sosem cygańskim

    Składniki:
    • sznycel wieprzowy z szynki (u mnie 2 kotlety )
    • zioła (np. prowansalskie)
    • przyprawy : po łyżeczce: czosnek granulowany, papryka słodka, pieprz ziołowy
    • sól
    • 2 saszetki ryżu (np. biały Halina)
    • sos cygański Reypol
    • dowolna surówka
    Wykonanie:
    Wszystkie zioła i przyprawy mieszamy razem. Sznycle rozbijamy tłuczkiem na cienkie kotlet z obu stron. Układamy na tacy i nacieramy mieszanką przypraw z obu stron, można też posolić odrobinę. Odstawić na 10 minut. Po tym czasie ułożyć na patelni i smażyć z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu zdjąć z patelni i zostawić pod przykryciem jeszcze 5 minut.  Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu.Sznycle podawać z sosem cygańskim, ryżem i surówką.










    wtorek, 3 września 2013

    Kociołek mięsno-warzywny z makaronem


    Pomysł na sycący i pyszny obiad. Wymaga odrobinę pracy, ale warto poświęcić trochę więcej czasu na tak wspaniałe danie. 

    Składniki:


    •  1 podwójna pierś kurczaka ( około 60 dag)
    • 50 dag makaronu świderki , penne lub innego (użyłam muszelki Mamma Mia)
    • 1 spory brokuł
    • 3 marchewki
    • 1 cebula
    • 1/2 litra bulionu drobiowego
    • 250 g śmietanki 30 %
    • sól i pieprz
    Wykonanie:


    Makaron ugotować w osolonej
    wodzie al dente. Mięso zmielić w maszynce,
    doprawić  solą i pieprzem i uformować małe pulpeciki. Brokuła podzielić na małe różyczki, marchewkę obrać i pokroić w cieniutkie plasterki. Cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić pulpeciki. Usmażyć na złoty kolor, zdjąć.
    Na patelnię włożyć cebulę i zeszklić, dodać 
    marchewkę oraz brokuła. Smażyć wszystko razem kilka minut. Do garnka włożyć pulpety oraz warzywa, wlać bulion i śmietankę, po 5 minutach dodać makaron i dusić dalej aż warzywa będą miękkie, ale nie rozgotowane.

    Babka gotowana na parze


    Kolejna odsłona przepisu z parowarem w roli głównej. Tym razem postanowiłam zrobić coś słodkiego. Padło na babkę, którą głównie robi się na Wielkanoc, ale bez okazji też można jak najbardziej :)

    Składniki:

    125g masła
    1/2 szkl (100g) cukru
    3 jajka
    1/2 szkl (80g) mąki pszennej
    1/2 szkl (95g) mąki ziemniaczanej
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
    6 kostek czekolady
    1 łyżka mleka


    Wykonanie:

    W mikserze ucieramy miękkie masło, dodajemy cukier, wrzucamy po jednym jajku, na przemian z mąkami wymieszanymi z proszkiem do pieczenia. Dodajemy skórkę z cytryny i jeszcze trochę miksujemy. Wlewamy ciasto do wysmarowanej masłem i dokładnie wysypanej bułką tartą formy. Użyłam zwykłej metalowej formy do pieczenia babek. Wstawić do parowaru (parowar marki AEG, którego użyłam można nabyć w sklepie internetowym redcoon.pl), przykryć i gotować ok. 1 h i 15 minut. Po zakończeniu gotowania, ciasto zostawiamy w otwartym parowarze na ok. 10 min. Ostrożnie wyjmujemy, odwracamy i polewamy rozpuszczoną w mleku czekoladą. Podawać z idealnie pasującym do ciasta winem Celebro France różowe ( więcej o winie <tutaj>)
    " Różowe wino Celebro słynie ze swej delikatności. Jest jak muśnięcie wiatru, przynoszącego zapach śródziemnomorskiej plaży. Obiecuje chwile odpoczynku, spokoju i harmonii. Orzeźwiający, soczyście owocowy aromat podkreśla smak lodów ciast i deserów."

    poniedziałek, 2 września 2013

    Kurczak z warzywami gotowany na parze

    Pierwsze koty za płoty, mój debiut w kuchni z wykorzystaniem parowaru mam za sobą. Nie było tak strasznie jak myślałam, a obiad był przepyszny. Zupełnie inny smak ziemniaczków niż tych z wody, po prostu rewelacja, reszta również smakowała znakomicie.  
    Dzięki współpracy z firmą redcoon.pl mam możliwość wypróbowania parowaru w swej kuchni.



    Składniki:
    • 3 udka kurczaka
    • 3 marchewki
    • 30 dag brukselki
    • 50 dag ziemniaków
    • przyprawa do kurczaka (ulubiona)
    • papryka słodka ( użyłam NMR )
    • czosnek granulowany
    • sól i pieprz do smaku 
    • vegeta
    Wykonanie:


    Przyprawę do kurczaka wymieszać z papryką słodką i czosnkiem ( ilość zależy od upodobania, ja dodałam 1 płaską łyżeczkę ). Umyte i osuszone udka natrzeć mieszanką przypraw, odstawić na kilka minut. W tym czasie obrać ziemniaki i marchewkę, pokroić w plasterki lub zetrzeć na karbowanej tarce (np. takiej ). Brukselkę oczyścić. Gdy jest zbyt duża można pokroić na pół. Do gotowania wykorzystałam parowar z 3 pojemnikami parowymi. W pierwszym pojemniku ułożyć udka, na środkowy ułożyć ziemniaki, które wcześniej można oprószyć vegetą. W trzecim pojemniku ułożyłam marchewkę i brukselkę. Do parowaru ( świetny parowar marki AEG dostępny w sklepie internetowym redcoon.pl )wlać odpowiednią ilość wody, ustawić pierwszy pojemnik, przykryć pokrywą i nastawić licznik na 45 minut. Po 20 minutach ustawić kolejne dwa pojemniki i gotować do końca. Gotowe.