Menu

wtorek, 3 września 2013

Kociołek mięsno-warzywny z makaronem


Pomysł na sycący i pyszny obiad. Wymaga odrobinę pracy, ale warto poświęcić trochę więcej czasu na tak wspaniałe danie. 

Składniki:


  •  1 podwójna pierś kurczaka ( około 60 dag)
  • 50 dag makaronu świderki , penne lub innego (użyłam muszelki Mamma Mia)
  • 1 spory brokuł
  • 3 marchewki
  • 1 cebula
  • 1/2 litra bulionu drobiowego
  • 250 g śmietanki 30 %
  • sól i pieprz
Wykonanie:


Makaron ugotować w osolonej
wodzie al dente. Mięso zmielić w maszynce,
doprawić  solą i pieprzem i uformować małe pulpeciki. Brokuła podzielić na małe różyczki, marchewkę obrać i pokroić w cieniutkie plasterki. Cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić pulpeciki. Usmażyć na złoty kolor, zdjąć.
Na patelnię włożyć cebulę i zeszklić, dodać 
marchewkę oraz brokuła. Smażyć wszystko razem kilka minut. Do garnka włożyć pulpety oraz warzywa, wlać bulion i śmietankę, po 5 minutach dodać makaron i dusić dalej aż warzywa będą miękkie, ale nie rozgotowane.

2 komentarze: