Menu

piątek, 30 sierpnia 2013

Orbit - spersonalizowana guma do żucia



Jakiś czas temu pisałam Wam o gumach Orbit jakie otrzymałam. Gumy były o tyle wyjątkowe, że pudełko można było zaprojektować według własnego uznania i z własnym zdjęciem. Jak to zrobić możecie przeczytać w moim poprzednim poście : tutaj. Oprócz zamówionego pudełeczka otrzymałam świetne breloczki, które wraz z kilkoma pudełeczkami rozdałam najbliższym. Ich mina po odwróceniu zwykłego niebieskiego pudełeczka - bezcenna :)  Zdziwione minki po zobaczeniu zdjęcia najbardziej mnie rozbawiły. Oczywiście nie obyło się bez pytań - "Jak to zrobiłaś", "WOW skąd masz"

W opakowaniu znalazłam 10 pudełek ze zdjęciem z blistrami drażetek po 10 sztuk, całość w sklepie można kupić za 49,90 zł. Druga opcja -  z 5 pudełkami za 24,95 zł. Choć przy zakupie 10 sztuk opakowań dostajemy darmową wysyłkę.









Spersonalizowane opakowania są świetnym pomysłem na prezent, aby komuś zrobić miłą niespodziankę i aby ktoś miał kogoś przy sobie ;)

czwartek, 29 sierpnia 2013

Zupa pomidorowo - brukselkowa

 Wykorzystując resztki brukselki jakie pozostały mi w lodówce postanowiłam zrobić z niej zupę, przepis na nią znalazłam tutaj. Sposób przygotowania zmieniłam i nie dodawałam boczku i wina. Mimo, że brukselka przez większość osób jest znienawidzona ja ją bardzo lubię i chętnie wykorzystuję ją w kuchni, bo przecież brukselka zawiera mnóstwo ważnych mikro i makroelementów.

Składniki:
  • 50 dag ziemniaków
  • 30 dag brukselki
  • 1 cebula
  • kawałek pora
  • 2 kostki rosołowa
  • czosnek
  • 2 pomidory
  • 3 parówki
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka mąki
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki czosnku 
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • sól i pieprz
  • natka pietruszki lub szczypiorek
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka i zalać wodą na wysokość ponad ziemniaki. Brukselkę oczyścić i opłukać. Por oczyścić, przekroić wzdłuż, opłukać i cienko pokroić. Cebulę obrać i pokroić w kostkę i zeszklić na gorącym oleju wraz z porem i czosnkiem. Wrzucić do garnka z ziemniakami, dodać kostki rosołowe, wymieszać i gotować ok. 20 minut. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę, wrzucić do zupy. Parówki obrać z osłonek, pokroić w plasterki i włożyć do potrawy, dalej gotując. Koncentrat pomidorowy wymieszać z mąką oraz pół szklanki wody, dodać do potrawy i zagotować. Pod koniec gotowania wsypać tymianek . Przyprawić papryką, pieprzem oraz solą i posypać natką lub szczypiorkiem.

Warzywa psiankowate 2013

środa, 28 sierpnia 2013

Kotlet schabowy zapiekany z pieczarkami i żółtym serem

 Nieco inna wersja kotletów schabowych. Bardzo smaczne, chrupiące i łatwe w przygotowaniu. To zupełnie nowe spojrzenie na tradycyjny kotlet schabowy, przynajmniej dla mnie, bo nigdy wcześniej takiego nie jadłam :)


Składniki:
  • 4 kotlety schabowe
  • 25 dag pieczarek
  • 4 plastry żółtego sera
  • 1 cebula
  • jajko 
  • bułka tarta
  • mąka
  • olej
  • sól i pieprz

Wykonanie:
 
 Kotlety rozbić tłuczkiem na cienkie plastry, przyprawić solą i pieprzem, oprószyć mąką, zanurzyć w roztrzepanym jajku i panierować w bułce tartej. Smażyć na patelni
Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, smażyć na oleju, gdy się zeszkli dodać pieczarki, doprawić solą i pieprzem i podsmażyć jeszcze   trochę. 
Kotlety ułożyć znów na patelni. Na usmażone kotlety ułożyć po porcji pieczarek i przykryć plasterkiem sera. Patelnię przykryć i smażyć aż ser się rozpuści. Gotowe :)

wtorek, 27 sierpnia 2013

Barszcz ukraiński na wedzonym boczku

Barszcz ukraiński - jedna z najbardziej popularnych potraw kuchni ukraińskiej. Jej niepowtarzalny smak uczynił go znanym na całym świecie. Barszcz ma wiele rodzajów i sposobów gotowania. W różnych regionach Ukrainy jest przygotowana na różne sposoby. Ja zrobiłam zupę po swojemu na boczku wędzonym.

Składniki:
  • 1/4 małej kapusty białej
  • 5 ziemniaków
  • 30 dag wędzonego boczku
  • 2 - 3 pomidory
  • 50 dag fasoli ( użyłam drobnej Lestello)
  • 1/2 cytryny
  • kawałek pora
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki 
  • sól i pieprz do smaku
  • odrobina cukru
  • kostka rosołowa (opcjonalnie)
  • 2 łyżki śmietany
Wykonanie:

Fasolę namoczyć na noc. Następnego dnia ugotować do miękkości, odsączyć. Boczek pokroić w kostkę, wrzucić do garnka. Oczyścić warzywa. Marchewki, pietruszki pokroić w plastry a buraki pokroić w kostkę. Wrzucić warzywa do garnka. Pora pokroić w talarki. Dodać do zupy. I gotować 30 minut. Można dodać kostkę rosołową. W międzyczasie dodać obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Ziemniaki pokroić w kostkę. Kapustę poszatkować. Dodać do zupy ziemniaki i kapustę. Gotować do miękkości. Dodać fasolkę. Gotować 10 minut.  Doprawić sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem. Na koniec wymieszać z zahartowaną śmietaną. 



poniedziałek, 26 sierpnia 2013

Sałatka z łososiem, jajkiem i roszponką

Jakiś czas temu do testów kulinarnych otrzymałam od firmy Jantoń  kilka wspaniałych win marki Celebro ( Strona FB) . Wina te są przygotowane specjalnie do różnych potraw. 5 wspaniałych smaków oraz dobrane kolory będą świetnie pasować do odpowiednich potraw. Nie będziemy mieli problemu z doborem odpowiedniego wina do potrawy, ponieważ etykiety są dokładnie oznaczone. Pierwsze z win wykorzystałam do sałatki, które idealnie do niej pasowało - Celebro France - "Wino białe, półwytrawne  o złocistożółtej
barwie, pełne przyjemnych cytrusowych aromatów. Łagodne w smaku, orzeźwiające z owocową nutą." Celebro France można również serwować, oprócz sałatek, do serów oraz drobiu

Składniki sałatki:
  • 10 dag sałatki roszponki
  • 10 dag łososia wędzonego ( użyłam tego w plastrach )
  • 2 jajka
  • 2 pomidory
  • 1 mała papryka zielona
  • 1 mała papryka czerwona
  • 1/2 cytryny
  • 3 łyżki olej z pestek winogron
  • 1 łyżka suszonego koperku
  • sól i pieprz
Wykonanie:
Roszponkę umyć, można podzielić listki. Wrzucić do misy. Jajka ugotować na półtwardo. Paprykę umyć, oczyścić i pokroić w paski. Wrzucić do sałaty. Wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Umyte pomidory pokroić w ósemki. Ułożyć na mieszance. Jajka pokroić na 4, a łososia w mniejsze kawałki, ułożyć wszystko na sałatce. Przygotować sos z soku z cytryny wymieszanego z olejem i koperkiem. Polać sałatkę. Do sałatki podać wino Celebro France schłodzone do temperatury 10-12 stopni.

piątek, 23 sierpnia 2013

Szybka sałatka makaronowa

Idealna sałatka na przyjęcie. Posmakuje na pewno nawet najbardziej wybrednym. Jest prosta w przygotowaniu i szybka, a do tego bardzo pyszna :)

Składniki ( około 5 osób):
  • opakowanie makaronu wstążka Mamma Mia
  • 2 papryki czerwone
  • 20 dag sera żółtego
  • 50 dag polędwicy sopockiej
  • słoik majonezu
  • sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
 
Makaron ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Ostudzić. 
Paprykę umyć i oczyścić z nasion,. Pokroić w kostkę.
Szynkę i żółty ser również pokroić w kostkę. 
Wszystkie składniki  doprawić pieprzem  i solą, wymieszać wraz z majonezem.


niedziela, 18 sierpnia 2013

Pączusie imprezowe


Składniki:


  • 200 g mąki
  • 70 g cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 190 ml mleka
  • 3 łyżki oleju
  • 1-2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • 1 łyżka tartej czekolady
  • 250 ml śmietanki 30 % 
  • 3 łyżki cukru pudru

Wykonanie:
Jajka zmiksować z cukrami. Powoli wsypywać mąkę i proszek do pieczenia, dodać mleko i olej. Wszystko wymieszać na gładką masę, dodać wiórki czekoladowe. Jeszcze  raz wymieszać. Odstawić na 10 minut. Pędzelkiem namoczonym w oleju posmarować płyty. Na rozgrzane urządzenie nakładać porcje ciasta, zamknąć i piec ok. 5 minut. Postępować tak do skończenia się ciasta.

Śmietankę ubić z cukrem, pączusie można udekorować śmietaną, kładąc kleksy.

piątek, 16 sierpnia 2013

Błyskawiczny crumble czyli jabłko i wiśnia pod kruszonką

Składniki:
  • 1/2 słoika prażonych jabłek Reypol
  • 1 słoik drążonych wiśni Stovit
Kruszonka
  • 150 g mąki
  • 75 g cukru
  • 70  g margaryny
  • szczypta cynamonu


Wykonanie:
Jabłka wyłożyć do formy żaroodpornej, na jabłka wyłożyć wiśnie, wcześniej odsączone z soku. W rondelku rozpuścić margarynę. Cukier, mąkę i cynamon wymieszać. Dodać roztopioną margarynę i przygotować kruszonkę. Posypać nią owoce. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika ( 180 stopni) i piec około 20 minut, aż kruszonka się zarumieni. Podawać na ciepło.

wtorek, 13 sierpnia 2013

Sos paprykowo- czosnkowy Reypol z pieczonymi kuleczkami ziemniaczanymi i piersią kurczaka

Składniki:
  • pierś kurczaka
  • kuleczki ziemniaczane (przepis tutaj)
  • ulubione zioła
  • pieprz i sól do smaku
  • sos paprykowo-czosnkowy Reypol
Wykonanie:
Pierś kurczaka pokroić na kawałki oprószyć pieprzem i solą, posypać dowolnymi ziołami i smażyć na oleju na rumiany kolor. Kulki przygotować według przepisu. Podawać z sosem paprykowo-czosnkowym.

 Opinia:

Sos mieści się w plastikowej butelce o pojemności 480g - jest ona wygodna w użytkowaniu, stawia się ją na nakrętce, czyli do góry dnem - sos zawsze jest w gotowości do zastosowania.
Sos paprykowo-czosnkowy jest świetnym dodatkiem do wszelkich pieczonych mięs, frytek i pizz. Wspaniale podkreśla ich smak. Jest to połączenie ketchupu z papryką i czosnkiem i odpowiednio dobranymi przyprawami. Jest pikantny i nadaje się również do dań grillowych.  Jedynym minusem jest jego lekka gorzkawość, która niezbyt przypadła mi do gustu ;) Ale innym domownikom bardzo smakował.

poniedziałek, 12 sierpnia 2013

Bitki schabowe w sosie chrzanowym

Składniki:

  • 4 plastry schabu
  • 3 łyżki tartego chrzanu Reypol
  • 1 liść laurowy
  • kilka ziaren pieprzy
  • 2 ziela angielskie
  • 1 łyżeczka vegety
  • mąka
  • tłuszcz do smażenia
  • 1 łyżka mąki
  • 1/3 szklanka wody
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 małe marchewki
Wykonanie:
Schab zbijamy tłuczkiem kuchennym. Oprószamy solą i pieprzem i obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy na nim bitki. Po podsmażeniu przekładamy je do gotującej się garnku wody ( ok. 0,5 l), dodajemy pokrojoną w plasterki marchewkę. Następnie cebulę siekany drobno i podsmażamy na tłuszczu, dodajemy do garnka. Wrzucamy ziele, pieprz i liść laurowy. Bitki gotujemy przez około 30- 45 minut, następnie sos zaprawiamy chrzanem. Doprawiamy go do smaku vegetą i pieprzem. Sos zagęścić można łyżką mąki rozpuszczonej w 1/3 szklanki zimnej wody. Na końcu dodać śmietanę. Podawać z ziemniaczkami.















Chrzan jest bardzo ostry, aromatyczny i biały. Tartego chrzanu używamy jako dodatku do mięs - zwłaszcza gotowanej wołowiny, pasztetów, mięs na zimno, pieczonego boczku, kiełbas. Chrzan ma także istotne właściwości zdrowotne: zapobiega przeziębieniom, działa przeciwreumatycznie i bakteriobójczo. 
Okłady ze startego chrzanu można stosować miejscowo w chorobach reumatycznych i bólach stawów.

niedziela, 11 sierpnia 2013

Omlet z pomidorami i papryką

Składniki:


  • 2 jajka
  • 1 łyżka mąki
  • 3 łyżki mleka
  • 1 pomidor
  • 2 papryczki łagodne pepperoni
  • 3 dag szynki 
  • 1/2 cebuli
  • masło do smażenia
  • pół łyżeczki czubrycy zielonej NMR
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypiorek (opcjonalnie)
Wykonanie:
Cebulę pokroić w kostkę. Wrzucić na patelnie z kawałkiem masła, zeszklić. Pomidory i szynkę pokroić w kostkę, umytą pepperoni pokroić drobno wrzucić do cebuli. Doprawić solą i pieprzem oraz czubrycą. Podsmażać 5 minut. Jajka roztrzepać z mąką i mlekiem, doprawić solą i pieprzem. Wylać na patelnię, na której smażą się warzywa. Przykryć i zmniejszyć ogień. Gdy jajka z wierzchu będą ścięte przełożyć omlet na talerz zawijając go na pół. Trzeba uważać żeby omlet się nie rozerwał. Na koniec posypać szczypiorkiem.








Amore pomodori!

czwartek, 8 sierpnia 2013

Pulpety w sosie pomidorowym z makaronem

Składniki ( na około 12 pulpetów):
  • 50dag mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki czosnku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 2 łyżki kaszki kukurydzianej Kupiec
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz do smaku
  •  makaron MammaMia do spaghetti
  • 500 ml przecieru pomidorowego 
  • 10 dag tartego żółtego sera
Wykonanie:
 Mięso przełożyć do misy, cebulę obrać i drobniutko posiekać, wrzucić do mięsa, dodać kaszkę, doprawić i dokładnie wymieszać. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtoczyć w mące i smażyć na rumiany kolor ze wszystkich stron. Przełożyć wraz z tłuszczem do rondelka. Wlać przecier pomidorowy, można dodać wody gdyby wydawał się za gęsty. Gotować na małym ogniu około 30 minut. Doprawić pieprzem i solą do smaku. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Przełożyć na talerze i polać sosem i przełożyć po kilka pulpetów, posypać serem żółtym i udekorować listkami bazylii.





Amore pomodori!

środa, 7 sierpnia 2013

Ciasto drożdżowe z jabłkami

Składniki:

  • 1/2 kg mąki
  • 200 ml mleka
  • 20 dag margaryny
  • 3-4 jaja
  • 10-15 dag cukru pudru
  • 4 dag drożdży olejek waniliowy
  • sól
  • skórka pomarańczowa
  • jabłka prażone z brzoskwinią Stovit 
Wykonanie:
Z mąki, 5 dag drożdży i mleka zrobić rozczyn i pozostawić do wyrośnięcia. Jaja wybić ze skorupek oddzielając żółtka od białka. Żółtka utrzeć z cukrem, połączyć z rozczynem, pozostałą mąką, solą, startą skórką pomarańczową i olejkiem, dokładnie wyrobić ciasto dodając pod koniec wyrabiania roztopioną margarynę.Następnie wymieszać z ubitą pianą z białek. Na wysmarowaną tłuszczem blachę wyłożyć rozwałkowane na prostokąt 2/3 ciasta. Wyłożyć jabłka i przykryć rozwałkowaną 1/3 ciasta. Powierzchnię posmarować rozmąconym jajkiem i posypać lekko cukrem. Pozostawić do wyrośnięcia. Piec w piekarniku ok 45 minut. 

poniedziałek, 5 sierpnia 2013

Biszkopt z jabłkami i masą śmietankową

Składniki:
Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki przegotowanej zimnej wody
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
Masa śmietankowa:
  • 500 ml śmietany kremówki 36 %
  • 1 opakowanie galaretki wiśniowej
Polewa:
  • czekolada
  • 2 łyżki mleka

Wykonanie:
Wykonanie biszkoptu zaczynamy od ubicia żółtek z cukrem do białości.  Dodawać powoli obie mąki i proszek do pieczenia, wlać wodę. Z białek ubić sztywną pianę. Połączyć delikatnie z ciastem. Ciasto wyłożyć na dużą, wysmarowaną tłuszczem formę. Piec około 25 minut.
Gdy biszkopt będzie wystudzony wyłożyć na wierzch jabłka prażone.
Galaretkę rozpuścić w połowie wody zalecanej na opakowaniu. Śmietankę ubić na sztywno i powoli dodawać ostudzoną ( lecz nie stężoną) galaretkę. Dobrze wymieszać. Całość wyłożyć na jabłka. Wstawić do lodówki. Połowę czekolady rozpuścić z mlekiem i polać na stężoną masę śmietankową. Resztę czekolady zetrzeć na tarce nad ciastem. Wstawić ponownie do lodówki.


Produkty wykorzystane:
Produkt jest świetnym rozwiązaniem dla osób, które nie mają zbyt wiele czasu. Wystarczy otworzyć słoik i serwować jabłka w dowolny sposób. Świetnie nadają się do wszelkiego rodzaju deserów i ciast. Jabłka prażone są bardzo smaczne, wystarczająco słodkie.


piątek, 2 sierpnia 2013

Kolejna nowość w mojej kuchni - MAMMA MIA makarony

Jakiś czas temu otrzymałam wiadomość od Pani z firmy Kupiec o nadanej przesyłce z nowościami tej firmy.
W przesyłce znalazłam makarony MAMMA MIA  : Muszelki, Kokardki i Spaghetti

W ofercie są też inne rodzaje makaronów.

"Makarony Mamma Mia produkowane są ze 100% pszenicy durum. Jest to specyficzna forma pszenicy, wyselekcjonowana spośród innych pszenic. Produkty na bazie durum są dla naszego organizmu korzystniejsze, zarówno pod względem odżywczym, jak i dietetycznym."
Przesyłka ta tym bardziej mnie ucieszyła, ponieważ makaronów tych nie ma na rynku, w związku z tym jestem jedną z niewielu osób, które mogą spróbować ten makaron jako pierwsze :)

Więcej informacji o makaronach możecie znaleźć na stronie : www.odmakaroniarzy.pl

czwartek, 1 sierpnia 2013

Sałatka z rukolą i kurczakiem

Składniki (na 2 porcje)
  • 2 garści rukoli
  • pierś z kurczaka ( 1 pojedyncza )
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 2 zielone papryczki ( takie jak na zdjęciu z mojego balkonowego ogrodu lub 1 papryka zielona)
  • kilka oliwek zielonych z papryką
  • przyprawa do gyrosa
  • papryka słodka mielona
  • sól i pieprz do smaku
Sos
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej 
  • 1 saszetka oleju kukurydzianego Biolevita
  • garść liści bazylii
Wykonanie:
Na talerzach ułożyć liście rukoli.  Fileta oczyścić pokroić w kostkę i obtoczyć w przyprawie do gyrosa, papryce. Smażyć na oleju na złoty kolor. Wyłożyć na liście rukoli, dorzucić pokrojone na pół pomidorki i oliwki. Papryczki oczyścić z nasion i pokroić wzdłuż na 4 części. Na każdym talerzu ułożyć po 1 papryczce. Bazylię bardzo drobno posiekać i dokładnie wymieszać z olejem i musztardą. Sałatki polać sosem. Można doprawić pieprzem i solą ale dla mnie wystarczający był sos.