Menu
▼
piątek, 30 sierpnia 2013
Orbit - spersonalizowana guma do żucia
Jakiś czas temu pisałam Wam o gumach Orbit jakie otrzymałam. Gumy były o tyle wyjątkowe, że pudełko można było zaprojektować według własnego uznania i z własnym zdjęciem. Jak to zrobić możecie przeczytać w moim poprzednim poście : tutaj. Oprócz zamówionego pudełeczka otrzymałam świetne breloczki, które wraz z kilkoma pudełeczkami rozdałam najbliższym. Ich mina po odwróceniu zwykłego niebieskiego pudełeczka - bezcenna :) Zdziwione minki po zobaczeniu zdjęcia najbardziej mnie rozbawiły. Oczywiście nie obyło się bez pytań - "Jak to zrobiłaś", "WOW skąd masz"
W opakowaniu znalazłam 10 pudełek ze zdjęciem z blistrami drażetek po 10 sztuk, całość w sklepie można kupić za 49,90 zł. Druga opcja - z 5 pudełkami za 24,95 zł. Choć przy zakupie 10 sztuk opakowań dostajemy darmową wysyłkę.
Spersonalizowane opakowania są świetnym pomysłem na prezent, aby komuś zrobić miłą niespodziankę i aby ktoś miał kogoś przy sobie ;)
czwartek, 29 sierpnia 2013
Zupa pomidorowo - brukselkowa
Wykorzystując resztki brukselki jakie pozostały mi w lodówce postanowiłam zrobić z niej zupę, przepis na nią znalazłam tutaj. Sposób przygotowania zmieniłam i nie dodawałam boczku i wina. Mimo, że brukselka przez większość osób jest znienawidzona ja ją bardzo lubię i chętnie wykorzystuję ją w kuchni, bo przecież brukselka zawiera mnóstwo ważnych mikro i makroelementów.
Składniki:
Składniki:
- 50 dag ziemniaków
- 30 dag brukselki
- 1 cebula
- kawałek pora
- 2 kostki rosołowa
- czosnek
- 2 pomidory
- 3 parówki
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka mąki
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/2 łyżeczki czosnku
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- sól i pieprz
- natka pietruszki lub szczypiorek
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka i zalać wodą na wysokość ponad ziemniaki. Brukselkę oczyścić i opłukać. Por oczyścić, przekroić wzdłuż, opłukać i cienko pokroić. Cebulę obrać i pokroić w kostkę i zeszklić na gorącym oleju wraz z porem i czosnkiem. Wrzucić do garnka z ziemniakami, dodać kostki rosołowe, wymieszać i gotować ok. 20 minut. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę, wrzucić do zupy. Parówki obrać z osłonek, pokroić w plasterki i włożyć do potrawy, dalej gotując. Koncentrat pomidorowy wymieszać z mąką oraz pół szklanki wody, dodać do potrawy i zagotować. Pod koniec gotowania wsypać tymianek . Przyprawić papryką, pieprzem oraz solą i posypać natką lub szczypiorkiem.
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka i zalać wodą na wysokość ponad ziemniaki. Brukselkę oczyścić i opłukać. Por oczyścić, przekroić wzdłuż, opłukać i cienko pokroić. Cebulę obrać i pokroić w kostkę i zeszklić na gorącym oleju wraz z porem i czosnkiem. Wrzucić do garnka z ziemniakami, dodać kostki rosołowe, wymieszać i gotować ok. 20 minut. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę, wrzucić do zupy. Parówki obrać z osłonek, pokroić w plasterki i włożyć do potrawy, dalej gotując. Koncentrat pomidorowy wymieszać z mąką oraz pół szklanki wody, dodać do potrawy i zagotować. Pod koniec gotowania wsypać tymianek . Przyprawić papryką, pieprzem oraz solą i posypać natką lub szczypiorkiem.
środa, 28 sierpnia 2013
Kotlet schabowy zapiekany z pieczarkami i żółtym serem
Nieco inna wersja kotletów schabowych. Bardzo smaczne, chrupiące i łatwe w przygotowaniu. To zupełnie nowe spojrzenie na tradycyjny kotlet schabowy, przynajmniej dla mnie, bo nigdy wcześniej takiego nie jadłam :)
Składniki:
- 4 kotlety schabowe
- 25 dag pieczarek
- 4 plastry żółtego sera
- 1 cebula
- jajko
- bułka tarta
- mąka
- olej
- sól i pieprz
Wykonanie:
Kotlety rozbić tłuczkiem na
cienkie plastry, przyprawić solą i pieprzem, oprószyć mąką, zanurzyć w roztrzepanym jajku i panierować w bułce tartej. Smażyć na patelni
Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, smażyć na oleju, gdy się zeszkli dodać pieczarki, doprawić solą i pieprzem i podsmażyć jeszcze trochę.
Kotlety ułożyć znów na patelni. Na usmażone kotlety ułożyć po porcji pieczarek i przykryć plasterkiem sera. Patelnię przykryć i smażyć aż ser się rozpuści. Gotowe :)
wtorek, 27 sierpnia 2013
Barszcz ukraiński na wedzonym boczku
Barszcz ukraiński - jedna z najbardziej popularnych potraw kuchni ukraińskiej. Jej niepowtarzalny smak uczynił go znanym na całym świecie. Barszcz ma wiele rodzajów i sposobów gotowania. W różnych regionach Ukrainy jest przygotowana na różne sposoby. Ja zrobiłam zupę po swojemu na boczku wędzonym.
Składniki:
- 1/4 małej kapusty białej
- 5 ziemniaków
- 30 dag wędzonego boczku
- 2 - 3 pomidory
- 50 dag fasoli ( użyłam drobnej Lestello)
- 1/2 cytryny
- kawałek pora
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- sól i pieprz do smaku
- odrobina cukru
- kostka rosołowa (opcjonalnie)
- 2 łyżki śmietany
Wykonanie:
Fasolę namoczyć na noc. Następnego dnia ugotować do miękkości, odsączyć. Boczek pokroić w kostkę, wrzucić do garnka. Oczyścić warzywa. Marchewki, pietruszki pokroić w plastry a buraki pokroić w kostkę. Wrzucić warzywa do garnka. Pora pokroić w talarki. Dodać do zupy. I gotować 30 minut. Można dodać kostkę rosołową. W międzyczasie dodać obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Ziemniaki pokroić w kostkę. Kapustę poszatkować. Dodać do zupy ziemniaki i kapustę. Gotować do miękkości. Dodać fasolkę. Gotować 10 minut. Doprawić sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem. Na koniec wymieszać z zahartowaną śmietaną.
poniedziałek, 26 sierpnia 2013
Sałatka z łososiem, jajkiem i roszponką
Jakiś czas temu do testów kulinarnych otrzymałam od firmy Jantoń kilka wspaniałych win marki Celebro ( Strona FB) . Wina te są przygotowane specjalnie do różnych potraw. 5 wspaniałych smaków oraz dobrane kolory będą świetnie pasować do odpowiednich potraw. Nie będziemy mieli problemu z doborem odpowiedniego wina do potrawy, ponieważ etykiety są dokładnie oznaczone. Pierwsze z win wykorzystałam do sałatki, które idealnie do niej pasowało - Celebro France - "Wino białe, półwytrawne o złocistożółtej
barwie, pełne przyjemnych cytrusowych aromatów. Łagodne w smaku, orzeźwiające z owocową nutą." Celebro France można również serwować, oprócz sałatek, do serów oraz drobiu
barwie, pełne przyjemnych cytrusowych aromatów. Łagodne w smaku, orzeźwiające z owocową nutą." Celebro France można również serwować, oprócz sałatek, do serów oraz drobiu
Składniki sałatki:
- 10 dag sałatki roszponki
- 10 dag łososia wędzonego ( użyłam tego w plastrach )
- 2 jajka
- 2 pomidory
- 1 mała papryka zielona
- 1 mała papryka czerwona
- 1/2 cytryny
- 3 łyżki olej z pestek winogron
- 1 łyżka suszonego koperku
- sól i pieprz
Wykonanie:
Roszponkę umyć, można podzielić listki. Wrzucić do misy. Jajka ugotować na półtwardo. Paprykę umyć, oczyścić i pokroić w paski. Wrzucić do sałaty. Wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Umyte pomidory pokroić w ósemki. Ułożyć na mieszance. Jajka pokroić na 4, a łososia w mniejsze kawałki, ułożyć wszystko na sałatce. Przygotować sos z soku z cytryny wymieszanego z olejem i koperkiem. Polać sałatkę. Do sałatki podać wino Celebro France schłodzone do temperatury 10-12 stopni.
piątek, 23 sierpnia 2013
Szybka sałatka makaronowa
Idealna sałatka na przyjęcie. Posmakuje na pewno nawet najbardziej wybrednym. Jest prosta w przygotowaniu i szybka, a do tego bardzo pyszna :)
Składniki ( około 5 osób):
- opakowanie makaronu wstążka Mamma Mia
- 2 papryki czerwone
- 20 dag sera żółtego
- 50 dag polędwicy sopockiej
- słoik majonezu
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Makaron ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Ostudzić.
Paprykę umyć i oczyścić z nasion,. Pokroić w kostkę.
Szynkę i żółty ser również pokroić w kostkę.
Wszystkie składniki doprawić pieprzem i solą, wymieszać wraz z majonezem. niedziela, 18 sierpnia 2013
Pączusie imprezowe
Składniki:
- 200 g mąki
- 70 g cukru
- opakowanie cukru waniliowego
- 190 ml mleka
- 3 łyżki oleju
- 1-2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 łyżki wiórek kokosowych
- 1 łyżka tartej czekolady
- 250 ml śmietanki 30 %
- 3 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
Jajka
zmiksować z cukrami. Powoli wsypywać mąkę i proszek do pieczenia, dodać
mleko i olej. Wszystko wymieszać na gładką masę, dodać wiórki czekoladowe. Jeszcze raz wymieszać. Odstawić na 10 minut. Pędzelkiem
namoczonym w oleju posmarować płyty. Na rozgrzane urządzenie nakładać
porcje ciasta, zamknąć i piec ok. 5 minut. Postępować tak do skończenia się ciasta.
Śmietankę ubić z cukrem, pączusie można udekorować śmietaną, kładąc kleksy.
Śmietankę ubić z cukrem, pączusie można udekorować śmietaną, kładąc kleksy.
piątek, 16 sierpnia 2013
Błyskawiczny crumble czyli jabłko i wiśnia pod kruszonką
Składniki:
Wykonanie:
Jabłka wyłożyć do formy żaroodpornej, na jabłka wyłożyć wiśnie, wcześniej odsączone z soku. W rondelku rozpuścić margarynę. Cukier, mąkę i cynamon wymieszać. Dodać roztopioną margarynę i przygotować kruszonkę. Posypać nią owoce. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika ( 180 stopni) i piec około 20 minut, aż kruszonka się zarumieni. Podawać na ciepło.
- 1/2 słoika prażonych jabłek Reypol
- 1 słoik drążonych wiśni Stovit
- 150 g mąki
- 75 g cukru
- 70 g margaryny
- szczypta cynamonu
Wykonanie:
Jabłka wyłożyć do formy żaroodpornej, na jabłka wyłożyć wiśnie, wcześniej odsączone z soku. W rondelku rozpuścić margarynę. Cukier, mąkę i cynamon wymieszać. Dodać roztopioną margarynę i przygotować kruszonkę. Posypać nią owoce. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika ( 180 stopni) i piec około 20 minut, aż kruszonka się zarumieni. Podawać na ciepło.
wtorek, 13 sierpnia 2013
Sos paprykowo- czosnkowy Reypol z pieczonymi kuleczkami ziemniaczanymi i piersią kurczaka
Składniki:
- pierś kurczaka
- kuleczki ziemniaczane (przepis tutaj)
- ulubione zioła
- pieprz i sól do smaku
- sos paprykowo-czosnkowy Reypol
Wykonanie:
Pierś kurczaka pokroić na kawałki oprószyć pieprzem i solą, posypać dowolnymi ziołami i smażyć na oleju na rumiany kolor. Kulki przygotować według przepisu. Podawać z sosem paprykowo-czosnkowym.
Opinia:
Sos mieści się w plastikowej butelce o pojemności 480g - jest ona wygodna w
użytkowaniu, stawia się ją na nakrętce, czyli do góry dnem - sos zawsze
jest w gotowości do zastosowania.
Sos paprykowo-czosnkowy jest świetnym dodatkiem do wszelkich pieczonych mięs, frytek i pizz. Wspaniale podkreśla ich smak. Jest to połączenie ketchupu z papryką i czosnkiem i odpowiednio dobranymi przyprawami. Jest pikantny i nadaje się również do dań grillowych. Jedynym minusem jest jego lekka gorzkawość, która niezbyt przypadła mi do gustu ;) Ale innym domownikom bardzo smakował.
poniedziałek, 12 sierpnia 2013
Bitki schabowe w sosie chrzanowym
Składniki:
- 4 plastry schabu
- 3 łyżki tartego chrzanu Reypol
- 1 liść laurowy
- kilka ziaren pieprzy
- 2 ziela angielskie
- 1 łyżeczka vegety
- mąka
- tłuszcz do smażenia
- 1 łyżka mąki
- 1/3 szklanka wody
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 małe marchewki
Wykonanie:
Schab zbijamy tłuczkiem kuchennym. Oprószamy solą i pieprzem i obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy na nim bitki. Po podsmażeniu przekładamy je do gotującej się garnku wody ( ok. 0,5 l), dodajemy pokrojoną w plasterki marchewkę. Następnie cebulę siekany drobno i podsmażamy na tłuszczu, dodajemy do garnka. Wrzucamy ziele, pieprz i liść laurowy. Bitki gotujemy przez około 30- 45 minut, następnie sos zaprawiamy chrzanem. Doprawiamy go do smaku vegetą i pieprzem. Sos zagęścić można łyżką mąki rozpuszczonej w 1/3 szklanki zimnej wody. Na końcu dodać śmietanę. Podawać z ziemniaczkami.
Schab zbijamy tłuczkiem kuchennym. Oprószamy solą i pieprzem i obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy na nim bitki. Po podsmażeniu przekładamy je do gotującej się garnku wody ( ok. 0,5 l), dodajemy pokrojoną w plasterki marchewkę. Następnie cebulę siekany drobno i podsmażamy na tłuszczu, dodajemy do garnka. Wrzucamy ziele, pieprz i liść laurowy. Bitki gotujemy przez około 30- 45 minut, następnie sos zaprawiamy chrzanem. Doprawiamy go do smaku vegetą i pieprzem. Sos zagęścić można łyżką mąki rozpuszczonej w 1/3 szklanki zimnej wody. Na końcu dodać śmietanę. Podawać z ziemniaczkami.
Chrzan jest bardzo ostry, aromatyczny i biały. Tartego chrzanu używamy jako dodatku do mięs - zwłaszcza gotowanej
wołowiny, pasztetów, mięs na zimno, pieczonego boczku, kiełbas.
Chrzan ma także istotne właściwości zdrowotne: zapobiega przeziębieniom,
działa przeciwreumatycznie i bakteriobójczo.
Okłady ze startego chrzanu
można stosować miejscowo w chorobach reumatycznych i bólach stawów.
niedziela, 11 sierpnia 2013
Omlet z pomidorami i papryką
Składniki:
- 2 jajka
- 1 łyżka mąki
- 3 łyżki mleka
- 1 pomidor
- 2 papryczki łagodne pepperoni
- 3 dag szynki
- 1/2 cebuli
- masło do smażenia
- pół łyżeczki czubrycy zielonej NMR
- sól i pieprz do smaku
- szczypiorek (opcjonalnie)
Cebulę pokroić w kostkę. Wrzucić na patelnie z kawałkiem masła, zeszklić. Pomidory i szynkę pokroić w kostkę, umytą pepperoni pokroić drobno wrzucić do cebuli. Doprawić solą i pieprzem oraz czubrycą. Podsmażać 5 minut. Jajka roztrzepać z mąką i mlekiem, doprawić solą i pieprzem. Wylać na patelnię, na której smażą się warzywa. Przykryć i zmniejszyć ogień. Gdy jajka z wierzchu będą ścięte przełożyć omlet na talerz zawijając go na pół. Trzeba uważać żeby omlet się nie rozerwał. Na koniec posypać szczypiorkiem.
czwartek, 8 sierpnia 2013
Pulpety w sosie pomidorowym z makaronem
Składniki ( na około 12 pulpetów):
- 50dag mięsa mielonego
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki czosnku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 2 łyżki kaszki kukurydzianej Kupiec
- olej do smażenia
- sól i pieprz do smaku
- makaron MammaMia do spaghetti
- 500 ml przecieru pomidorowego
- 10 dag tartego żółtego sera
Wykonanie:
Mięso przełożyć do misy, cebulę obrać i drobniutko posiekać, wrzucić do mięsa, dodać kaszkę, doprawić i dokładnie wymieszać. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtoczyć w mące i smażyć na rumiany kolor ze wszystkich stron. Przełożyć wraz z tłuszczem do rondelka. Wlać przecier pomidorowy, można dodać wody gdyby wydawał się za gęsty. Gotować na małym ogniu około 30 minut. Doprawić pieprzem i solą do smaku. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Przełożyć na talerze i polać sosem i przełożyć po kilka pulpetów, posypać serem żółtym i udekorować listkami bazylii.środa, 7 sierpnia 2013
Ciasto drożdżowe z jabłkami
Składniki:
- 1/2 kg mąki
- 200 ml mleka
- 20 dag margaryny
- 3-4 jaja
- 10-15 dag cukru pudru
- 4 dag drożdży olejek waniliowy
- sól
- skórka pomarańczowa
- jabłka prażone z brzoskwinią Stovit
Wykonanie:
Z mąki, 5 dag drożdży i mleka zrobić rozczyn i pozostawić do wyrośnięcia. Jaja wybić ze skorupek oddzielając żółtka od białka. Żółtka utrzeć z cukrem, połączyć z rozczynem, pozostałą mąką, solą, startą skórką pomarańczową i olejkiem, dokładnie wyrobić ciasto dodając pod koniec wyrabiania roztopioną margarynę.Następnie wymieszać z ubitą pianą z białek. Na wysmarowaną tłuszczem blachę wyłożyć rozwałkowane na prostokąt 2/3 ciasta. Wyłożyć jabłka i przykryć rozwałkowaną 1/3 ciasta. Powierzchnię posmarować rozmąconym jajkiem i posypać lekko cukrem. Pozostawić do wyrośnięcia. Piec w piekarniku ok 45 minut.
poniedziałek, 5 sierpnia 2013
Biszkopt z jabłkami i masą śmietankową
Składniki:
Biszkopt:
- 4 jajka
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki przegotowanej zimnej wody
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
- prażone jabłka Reypol
Masa śmietankowa:
- 500 ml śmietany kremówki 36 %
- 1 opakowanie galaretki wiśniowej
Polewa:
- czekolada
- 2 łyżki mleka
Wykonanie:
Wykonanie biszkoptu zaczynamy od ubicia żółtek z cukrem do białości. Dodawać powoli obie mąki i proszek do pieczenia, wlać wodę. Z białek ubić sztywną pianę. Połączyć delikatnie z ciastem. Ciasto wyłożyć na dużą, wysmarowaną tłuszczem formę. Piec około 25 minut.
Gdy biszkopt będzie wystudzony wyłożyć na wierzch jabłka prażone.
Galaretkę rozpuścić w połowie wody zalecanej na opakowaniu. Śmietankę ubić na sztywno i powoli dodawać ostudzoną ( lecz nie stężoną) galaretkę. Dobrze wymieszać. Całość wyłożyć na jabłka. Wstawić do lodówki. Połowę czekolady rozpuścić z mlekiem i polać na stężoną masę śmietankową. Resztę czekolady zetrzeć na tarce nad ciastem. Wstawić ponownie do lodówki.
Produkty wykorzystane:
Produkt jest świetnym rozwiązaniem dla osób, które nie mają zbyt wiele czasu. Wystarczy otworzyć słoik i serwować jabłka w dowolny sposób. Świetnie nadają się do wszelkiego rodzaju deserów i ciast. Jabłka prażone są bardzo smaczne, wystarczająco słodkie.piątek, 2 sierpnia 2013
Kolejna nowość w mojej kuchni - MAMMA MIA makarony
Jakiś czas temu otrzymałam wiadomość od Pani z firmy Kupiec o nadanej przesyłce z nowościami tej firmy.
W przesyłce znalazłam makarony MAMMA MIA : Muszelki, Kokardki i Spaghetti
W ofercie są też inne rodzaje makaronów.
"Makarony Mamma Mia produkowane są ze 100% pszenicy durum. Jest to
specyficzna forma pszenicy, wyselekcjonowana spośród innych pszenic.
Produkty na bazie durum są dla naszego organizmu korzystniejsze, zarówno
pod względem odżywczym, jak i dietetycznym."
Przesyłka ta tym bardziej mnie ucieszyła, ponieważ makaronów tych nie ma na rynku, w związku z tym jestem jedną z niewielu osób, które mogą spróbować ten makaron jako pierwsze :)
Więcej informacji o makaronach możecie znaleźć na stronie : www.odmakaroniarzy.pl
czwartek, 1 sierpnia 2013
Sałatka z rukolą i kurczakiem
Składniki (na 2 porcje)
- 2 garści rukoli
- pierś z kurczaka ( 1 pojedyncza )
- kilka pomidorków koktajlowych
- 2 zielone papryczki ( takie jak na zdjęciu z mojego balkonowego ogrodu lub 1 papryka zielona)
- kilka oliwek zielonych z papryką
- przyprawa do gyrosa
- papryka słodka mielona
- sól i pieprz do smaku
Sos
- 1 łyżka musztardy sarepskiej
- 1 saszetka oleju kukurydzianego Biolevita
- garść liści bazylii
Wykonanie:
Na talerzach ułożyć liście rukoli. Fileta oczyścić pokroić w kostkę i obtoczyć w przyprawie do gyrosa, papryce. Smażyć na oleju na złoty kolor. Wyłożyć na liście rukoli, dorzucić pokrojone na pół pomidorki i oliwki. Papryczki oczyścić z nasion i pokroić wzdłuż na 4 części. Na każdym talerzu ułożyć po 1 papryczce. Bazylię bardzo drobno posiekać i dokładnie wymieszać z olejem i musztardą. Sałatki polać sosem. Można doprawić pieprzem i solą ale dla mnie wystarczający był sos.