Menu

czwartek, 27 września 2012

Pyszne śniadanie z twarożkiem

Składniki:

  • twarożek
  • miód
  • kajzerka
Przygotowanie:
Bułkę przekroić na pół. Twarożek rozsmarować na połówkach kajzerek. Polać miodem.


Żurek z białą kiełbasą

Składniki:

  • biała kiełbasa
  • 300 ml  żurku z Kochanowa (lub innego żurku w butelce)
  • włoszczyzna
  • liść laurowy (Prymat)
  • mała cebula
  • 2 ziarna ziela angielskiego (użyłam Marsyl)
  • sól i pieprz do smaku
  • śmietana
  • 1 łyżka mąki
  • majeranek
  • ząbek czosnku
Wykonanie:
Kiełbasę ugotować wraz z włoszczyzną, cebulą i przyprawami w 2 litrach wody z płaską łyżeczką soli. Gdy kiełbasa już się ugotuje i warzywa będą miękkie wyjąć je a do wywaru wlać żur. Gotować 5 minut. Mąkę rozpuścić w pół szklanki wody. Doprawić pieprzem i solą i wsypać majeranek. Wrzucić rozgnieciony ząbek czosnku.  Podgotować chwilę, śmietanę zmieszać z paroma łyżkami zupy i wlać do garnka. Smacznego


wtorek, 25 września 2012

Buraczki zasmażane ze skwarkami

Składniki:
  • 7 średnich buraków
  • kawałek słoniny
  • sól i pieprz do smaku
  • sok z cytryny
  • cukier
Wykonanie:
Buraki ugotować, ja gotowałam przez 40 minut. Po ostudzeniu obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Słoninę pokroić w kostkę i stopić na patelni. Gdy skwarki będą rumiane wrzucić buraczki. Zasmażać przez około 25 minut, doprawiając pieprzem i solą. Gdy tłuszczu ze słoniny będzie mało można dodać masło. Jeśli buraki nie bedą wystarczająco miękkie można podsmażać dłużej. Pod koniec dodać sok z połowy cytryny i pół łyżeczki cukru.Chwilę podsmażyć i gotowe :)



piątek, 21 września 2012

Spomlek - Ser Szafir


Informacje producenta:
Marka Old Poland to polskie sery długodojrzewające, tworzone przez niezwykle doświadczonych serowarów Spółdzielczej Mleczarni Spomlek z Radzynia Podlaskiego. To jedyne krajowe produkty, które skutecznie rywalizują z importowanymi o miejsce na sklepowych półkach i na naszych stołach. Źródeł ich sukcesu jest kilka: mleko o doskonałej jakości, kreatywność, doświadczenie i pasja tworzących je ludzi, cierpliwość i staranność podczas procesu pielęgnowania i dojrzewania oraz umiejętność docierania do konsumentów. Wyróżnia je także „sucha skórka”, ukłon wobec najlepszych tradycji, zgodnie z którymi dojrzewającemu serowi pozwala się oddychać. Pełne portfolio to obecnie Bursztyn, Rubin, Szafir, Grand Radamer (szlachetna odmiana pierwszego krajowego sera z oczkami) i Grand Gouda.
Szafir ma dominujący kremowy posmak śmietany i łatwość, z jaką poddaje się jedzącemu. Ma on wrażenie nie tylko głębokości smaku, ale również aksamitnej faktury. Sprawia to, że chociaż Szafir powstaje z mleka krowiego, można porównać go pod tym względem z najlepszymi serami owczymi. Z upływem czasu, nabiera charakteru, staje się gęsty i wypełniający. Aromatem przypomina najpierw świeże mango, nieco później pojawia się przyjemne podobieństwo do zsiadłego mleka.

Premiera produktu odbyła się 27 marca w warszawskiej restauracji Atelier Amaro.

Ser Szafir jest to nowość wyprodukowana przez Spomlek pod marką OLD POLAND . Szlachetny ser, nad którym pracowano wiele miesięcy, aby zadowolił smakiem, aromatem i konsystencją najbardziej wymagających konsumentów, którzy chętnie sięgają po sery z wyższej półki. Ser ten doskonałość osiąga po 4 miesiącach

Ser dostępny w dobrych sklepach spożywczych i w delikatesach.
W hurtowaniach dostępny w cenie ok 29 zł za kg

Na stronie Old Poland znajdziemy wiele ciekawych przepisów z wykorzystaniem serów. 

O wysokiej jakości produkowanych serów świadczyć może ich wysoka sprzedaż, o której można przeczytać w tym artykule : Sukces Old Poland na gdańskim Jarmarku

Moja opinia:
Ser o wyjątkowym owocowym aromacie. Cieszę się, że mogłam go spróbować. Smak wyborny, wytrawny i inny niż pozostałe sery, które do tej pory miałam okazję spróbować. Można pogratulować autorowi receptury za pomysł przy produkcji tego sera, gdzie zastosowano drożdże winiarskie. Dzięki nim ser zyskał wytrawność i pogłębiony smak. Przy przygotowywaniu potraw byłam bardzo zadowolona ze smaku oraz aromatu. Podczas rozpuszczania nie wydobywało się tyle tłuszczu ile podczas topienia innych serów. Ser pakowany jest w opakowania wielokrotnego otwierania i zamykania dzięki temu nie wysycha. 

Potrawy jakie przygotowałam z użyciem sera Szafir:








 
                              










Otręby żytnie - Kupiec

Firma Kupiec wprowadziła kolejną nowość - Otręby żytnie. Są one niesłychanie zdrowe bo bogate w wiele składników odżywczych i witaminy. Zalecane dzienne spożycie to 10-20 g otrąb.


Informacje producenta:

Wartość odżywcza 100g produktu:
Wartość energetyczna310kcal
1304kJ
Białko12,2g
Węglowodany48g
Tłuszcze2,1g
Błonnik25,3g

Otręby żytnie, to produkt otrzymywany podczas przemiału ziarna żyta. Stanowią bogate źródło błonnika, fosforu, magnezu, żelaza i cynku. Są doskonałym dodatkiem do jogurtów, kefirów i mleka. Można je również używać  do wypieku chleba oraz jako składnik panierki.
Cena: około 1,20 - 1,60 zł
Moja opinia:
Otręby dzięki wysokiej zawartości błonnika zapewniają prawidłowa przemianę materii. Firma Kupiec potrafi sprostać wymaganiom nawet najbardziej wymagającym konsumentom.Opakowanie z zamknięciem zajmuje niewiele miejsca i przy tym jest praktyczne - można wielokrotnie otwierać i zamykać, dzięki czemu otręby nie tracą świeżości, nie wilgotnieją. Dodatkowo na opakowaniu znajduje się wspaniały przepis na przekładaniec z musli. Otręby są bardzo zdrowe, więc warto je mieć w swojej kuchni. Świetnie pasują jako dodatek do mleka, jogurtów, zup, surówek czy koktajli. Są delikatne i smaczne. Polecam!
Otręby żytnie dostępne są w sklepach spożywczych na terenie całego kraju.
Ja użyłam otrębów do następujących potraw:








Musli z otrębami:
Do miseczki wsypałam musli, polałam jogurtem i posypałam otrębami.

czwartek, 20 września 2012

Coś na ząb - Owsianka malina z żurawiną Kupiec

Wartość odżywcza 100g produktu:
Wartość energetyczna386 kcal
1625 kJ
Białko11,5 g
Węglowodany64 g
Tłuszcze7,2 g
Błonnik9,4 g


Wystarczy zalać gorącą wodą i wartościowy posiłek na śniadanie lub lunch jest gotowy. Ze względu na krótki czas przygotowania nie tracą one walorów odżywczych i smakowych. Nowoczesny design i wyśmienity smak sprawią, że po ten produkt z przyjemnością sięgną zarówno młodzi, jak i starsi konsumenci. 
Moja opinia:
Po otwarciu opakowania widoczne są suszone owoce. Zapach bardzo przyjemny. Konsystencja odpowiednia. Płatki są miękkie ale nie na tyle, żeby utworzyła się "ciapka". Jak na produkt gotowy to owoców jest całkiem sporo. Po zalaniu wodą zapach jest jeszcze bardziej przyjemny. Smak... Hmmm jak dla mnie odpowiedni, nie przesłodzony i nie kwaskowy. Czuć płatki owsiane i owoce w odpowiednich proporcjach, aby przyjemnie się jadło. Brawa dla Kupca za tak wspaniałą owsiankę :)

Konkurs - Jesienne smaki - ziemniaki

KONKURS KULINARNY ! :)

Postanowienie ogólne:
Organizatorem konkursu  jest blog "U Edytki w kuchni". 
Konkurs organizowany w terminie:
I etap - 20.09.212 - 14.10.2012
II etap - głosowanie - 15.10.2012 - 17.10.2012

Zadanie konkursowe:
Przygotowanie potrawy z użyciem ziemniaków, których na pewno nie brakuje o tej porze :) Ziemniaki musza  być głównym składnikiem potrawy, nie liczy się przepis, w którym ziemniaki są tylko dodatkiem. Przepis powinien być oryginalny, czyli wyklucza się tradycyjne frytki, placki ziemniaczane, pyzy.

Regulamin:
1. Należy polubić moją stronę na Facebooku.
2. Przepis należy umieścić w komentarzu pod postem konkursowym. W komentarzu powinien znaleźć się również opis, nie wystarczy sam link do potrawy.
3. Jeden komentarz powinien zawierać jeden przepis.
4. Każdy uczestnik może dodać maksymalnie 2 przepisy.
5. Będzie mi bardzo miło jeśli udostępnicie informacje o konkursie na FB.
6. Jeśli ktoś nie ma profilu na FB może przepis przesłać na maila: edzia1301@gmail.com

Zasady rozstrzygnięcia:
Konkurs wygra osoba, która zbierze jak najwięcej głosów od 00:00 15.10.2012 do 23:59 17.10.2012

Nagroda:
Zestaw, w którego skład wchodzą:
1. Pęczak jęczmienny JANEX
2. Groch łuskany Kupiec
3. Makaron Bartolini 2-jajeczny Gwiazdka
4. Sos do pieczeni jasny "Kucharek"
5. Ziele angielskie "Marsyl"
6. Przyprawa do mięsa Marsyl
7. Tymianek Marsyl
8. Natka pietruszki Marsyl
9. Pieprz czarny mielony Prymat
10. Zupa jarzynowa WINIARY
11. Zupa pomidorowa WINIARY
12. Przyprawa Garam Masala Royal Brand

Zapraszam!! :)

poniedziałek, 17 września 2012

Tost pieczarkowy z pomidorami


Składniki:
  • 4 kromki chleba tostowego
  • 1 łyżeczka oleju 
  • 20 dag pieczarek ze słoika
  • 4 jajka
  • sól i pieprz
  • czosnek w proszku do smaku
  • 1 pęczek pietruszki
  • 2 średniej wielkości pomidory
  • 4 plastry sera żółtego
Przyrządzenie:
  1. Chleb przyrumienić w tosterze albo piekarniku.
  2. Rozgrzać olej na patelni, udusić odsączone pieczarki, pokrojone w drobne plasterki.
  3. Ubić dobrze jajka z przyprawami i drobno posiekaną zielona pietruszką, wylać na pieczarki i pozostawić na małym ogniu przez 2 minuty, lekko mieszając. Masę położyć na chleb tostowy.
  4. Umyte pomidory pokroić w plasterki, ułożyć na masie pieczarkowej i przykryć plastrami sera żółtego.
  5. Zapiec przez 3-4 minuty w nagrzanym piekarniku. Posypać zieloną pietruszką i podawać na gorąco.

sobota, 15 września 2012

Budyń na dwa sposoby

Składniki:

  • budyń śmietankowy z cukrem (użyłam WINIARY)
  • konfitura morelowa
  • rodzynki sułtańskie (np. Marsyl)
  • Żurawina suszona (np. Royal Brand)

Przygotowanie
Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu, tylko wcześniej do mleka, który będzie się gotował wrzucić rodzynki. Gorący budyń przelać do 2 salaterek. Do jednej wrzucić żurawinę a do drugiej dodać konfiturę.

piątek, 14 września 2012

Royal Brand - przyprawy


Dziś otrzymałam paczkę od firmy Royal Brand z przyprawami do testowania. 
Royal Brand istnieje na rynku artykułów spożywczych i jest importerem i producentem artykułów żywnościowej. W swojej ofercie posiada szeroki wybór asortymentu. O doskonałej jakości produktów świadczą liczne nagrody, m.in.: EKO Jakość Roku 2010, Jakość Roku Złoto 2011. Jest także zdobywcą prestiżowej nagrody "Dziennika Gazety Prawnej" - Jakość Roku 2009.

wtorek, 11 września 2012

Boerner - urządzenia kuchenne

Kolejną współpracę nawiązałam z firmą 

SIECIOWE ZAKUPY A.Kowalczyk, której strona poświęcona jest urządzeniom kuchennym firmy Boerner


W zestawie otrzymałam:
3. wkładki do szatkownic
4. stojak


Oprócz tego na stronie  http://www.boerner.com.pl/index.php można zakupić bardzo wiele innych urządzeń przydatnych w kuchni, zarówno do dekorowania jak i w codziennym użytkowaniu, ułatwiając codzienną pracę w kuchni. Polecam!! Obecnie na stronie jest bardzo dużo ciekawych promocji.

poniedziałek, 10 września 2012

Zapraszam na pyszne słodkości z mojego drugiego bloga, który w całości poświęcony jest słodkim deserom, ciastom i innych delicji.

sobota, 8 września 2012

Rosół

Rosół jest tradycyjna polską potrawą, która gości na naszych stołach od wieków. Recepturę stale ulepszano, niektóre składniki wyrzucano a inne dodawano. Gotowanie rosołu to prawie jag przygotowanie magicznej mikstury. Trzeba dbać o  pewne zasady...

Składniki dla 2-3 osób 
- 2 ćwiartki kurczaka
- 3 małe marchewki
- 2 małe pietruszki (korzeń)
- kawałek selera (korzeń)
- 1 mała cebula
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren pieprzu
- sól
- natka pietruszki
- natka selera
- suszony rozmaryn ( użyłam rozmarynu firmy Prymat)
- makaron (na zdjęciu makaron 6-jajeczny krajanka Bartolini)

Wykonanie:
Mięso umyć w ciepłej wodzie. Włożyć do garnka i zalać zimną wodą ok 2 - 3 litry. Wrzucić ziele, liście laurowe, ziarna pieprzu ( użyłam produktów firmy Marsyl). Wrzucić pokrojone korzenie warzyw i cebulę. Bardzo ważne jest aby mięso i warzywa zaczynać gotować od zimnej wody, wtedy cały smak mięsa i warzyw przejdzie do wody. Gotować na bardzo małym ogniu, aby rosół nie mętniał. W międzyczasie szumować.  Ciągle gotując na bardzo małym ogniu pod przykryciem. Po czasie, kiedy już nie trzeba szumować, wsypać pół łyżeczki rozmarynu. Rosół solimy pod koniec gotowania, wtedy też ja wrzucam natkę pietruszki i selera (nie posiekaną), aby rosół nabrał jeszcze ładniejszego koloru. Czas gotowania rosołu od początku powinien trwać ok 2 godzin. Po ugotowaniu wyjmuję natki i zbędne warzywa. Zostawiam marchewkę. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Przełożyć na talerz i zalać rosołem. Podawać z marchewką z rosołu i posypać, świeża posiekaną natką pietruszki.

piątek, 7 września 2012

Kotlety z kaszy gryczanej

 A oto przepis na pyszne kotlety z kaszy gryczanej, które można podać w dowolny sposób, np. jako dodatek zamiast ziemniaków, czy ryżu oraz zamiast tradycyjnej sypkiej kaszy. Znakomicie prezentują się z różnymi sosami. Szczerze mówiąc kasza gryczana nie należała do moich ulubionych, ale w tej wersji smakuje wybornie. Można ją przemycić w ten sposób dzieciom, gdyż jest bardzo zdrowa. Polecam


Składniki:
  • torebka kaszy gryczanej (użyłam kaszy firmy JANEX)
  • 1 szklanka otrębów żytnich ( użyłam otrębów Kupiec)
  • 10 dag sera żółtego (użyłam ser Szafir)
  • zioła prowansalskie
  • pieprz ziołowy
  • jajko
  • sól
Wykonanie:
  1. Kaszę ugotować w osolonej wodzie. Dłużej niż jest to wskazane na opakowaniu, aby kotlety się nie rozsypywały.
  2. Po ugotowaniu i odsączeniu, wsypać kaszę do miski i rozgnieść widelcem, wsypać otręby, wbić jajko, dodać starty żółty ser oraz przyprawić do smaku ziołami (użyłam ziół firmy Marsyl oraz pieprzu Marsyl) i solą. Wyrobić masę, formować kotlety i obtoczyć je w otrębach.
  3. Smażyć na złoty kolor. Po usmażeniu można podać z sosem, lub do tradycyjnych dań, zamiast ziemniaków jako urozmaicenie. Ja użyłam sosu pieczarkowego Kucharek, ale jeśli komuś się nie spieszy polecam inne sosy, nie z torebki.
  







czwartek, 6 września 2012

Oskoła - Sok z brzozy z dziką różą



Opinia:
Sok ten ma bardzo delikatny smak. Najlepiej smakuje schłodzony, więc przed spożyciem schłodzić go w lodówce. Bardzo ładny zapach, a smak przy tym jeszcze lepszy. Wyczuwalny smak owoców dzikiej róży. Nie są słodkie, więc idealne aby ugasić pragnienie. Warto spróbować każdego soku, bo każdy smakuje inaczej, ale każdy jest też bardzo dobry. Kolejnym argumentem przemawiającym za kosztowaniem soków z brzozy jest ich właściwość lecznicza. Jest źródłem niezbędnych dla naszego organizmu witamin i mikroelementów. Polecam. 

środa, 5 września 2012

Kasza manna malinowa - Kupiec


Wartość odżywcza 100g produktu:
Wartość energetyczna387 kcal
1640 kJ
Białko9,9g
Węglowodany76,8g
Tłuszcze4,1g
Błonnik1,8g

Informacje producenta:
"Małe, wygodne i eleganckie opakowanie zmieści się w torebce, czy plecaku, więc porcję kaszki można zawsze mieć przy sobie, gdy dopada głód - świetnie sprawdzi się ona bowiem nie tylko w domu, ale też w pracy, w szkole, czy na wycieczce. Nowa kasza manna z linii Coś na Ząb jest nie tylko smaczna, ale także zdrowa i lekkostrawna. Doskonale zaspokoi głód. Dzięki wysokiej wartości odżywczej, kasza manna jest ważnym produktem w żywieniu niemowląt i małych dzieci."


Moja opinia:


Kaszka szybko się zaparza i gotowa jest po 3 minutach. Wystarczy zalać gorącą wodą, energicznie wymieszać i gotowe :) Bardzo ładnie pachnie, a przy tym świetnie smakuje. Idealna jako przekąska w ciągu dnia gdy jesteśmy głodni. Szybko tłumi uczucie głodu. Trzeba ją szybko mieszać, żeby nie powstały grudki. Konsystencja przy odpowiedniej ilości wody bardzo dobra, nie za gęsta nie za rzadka. Jak dla mnie jest wspaniała. Cena bardzo przyzwoita, tylko 1,45. Można ją nabyć tu: Kasza manna malinowa











Kupiec

Jeden z najlepszych i największych producentów zdrowej żywności w Polsce, który na rynku funkcjonuje od 1987 roku.
Cała produkcja prowadzona jest zgodnie z wdrożonym systemem HACCP, pod stałą kontrolą laboratorium.
O bardzo dobrej jakości produktów świadczy certyfikowany system zarządzania jakością ISO 9001 oraz ISO 22000.
Kupiec jest wiarygodnym partnerem biznesowym, docenianym przez kontrahentów w kraju, jak i poza jego granicami. Z roku na rok osiąga lepsze wyniki – nawet w latach 2009 i  2010 postrzeganych jako lata światowego kryzysu –wbrew trendom rynkowym Kupiec osiągnął znaczący wzrost sprzedaży.
W ofercie można znaleźć bardzo wiele produktów, m.in.:




W ramach współpracy z firmą Kupiec otrzymałam kilka produktów :
  1. Mini wafelki
  2. Mąka kukurydziana
  3. Otręby żytnie
  4. Płatki ryżowe błyskawiczne
  5. Coś na ząb - kasza manna malinowa
  6. Coś na ząb -  owsianka malinowo-żurawinowa
  7. Kaszka kuskus
  8. Groch łuskany
  9. Fasola Piękny Jaś
Zapraszam do odwiedzenia strony konkursowej Kupiec, gdzie do wygrania są wspaniałe nagrody : Konkurs

wtorek, 4 września 2012

Młyny Stoisław





Przedsiębiorstwo Młyny Stoisław powstało w 1958 roku. Od tego czasu przedsiębiorstwo przeprowadziło szereg prac inwestycyjnych, mających na celu modernizację całego kompleksu. Młyny Stoisław słyną z produkcji bardzo dobrej jakości kasz, płatków, otrębów oraz mąk. O wysokiej jakości produktów świadczą certyfikaty, jakie przedsiębiorstwo posiada.
Produkty Młynów Stoisław dostępne są w większości sklepów oraz na stronie internetowej http://www.mlynystoislaw.pl/

Produkty jakie otrzymałam to:
1. kasza jęczmienna
2. kasza gryczana
3. płatki owsiane
4. mąka żytnia razowa
5. otręby owsiane


poniedziałek, 3 września 2012

Oskoła - sok z brzozy z maliną



Malina
Owoce malin zawierają do 2,5% kwasów organicznych, m.in. kwas cytrynowy, jabłkowy i askorbinowy (Wit.C), antocyjany (np. cyjanidę), związki śluzowe i pektyny, cukry redukujące, lotne związki zapachowe, lecytynę i sole mineralne.



Dostępne pojemności soku:
* 300 ml
* 750 ml


Wartości odżywcze w 100 ml:
wartość energetyczna : 225 kJ/53 kcal
białko 0,0 g
węglowodany 13,5 g
tłuszcz 0, 02 g

Skład :
naturalny sok z brzozy nie rozcieńczony wodą 93,88%,
zagęszczony 65% sok malinowy 0.6%,
zagęszczony 65% sok z czarnego bzu 0,4%,
wytrącenie się osadu świadczy o bogatej zawartości składników naturalnych

Opinia:
Sok ten chyba najbardziej przypadł mi do gustu. Bardzo smaczny a dodatkowo skutecznie gasi pragnienie. Ma bardzo ładny zapach.


Oskoła - sok z brzozy z aronią


Aronia
·         Owoce aronii zawierają cukry proste i złożone, antocyjany, garbniki, kwasy organiczne, flawonoidy, pektyny, sole mineralne oraz witaminy, m. in. Dużo witaminy P ( do 0,5%) oraz C, B1, B6, E, PP, karoten i substancje bakteriobójcze.
Dostępne pojemności soku:
* 300 ml
* 750 ml

Sok bardzo dobry, w zapachu wyczuwalna aronia. Sok nie jest słodki i do tego bardzo orzeźwiający. Polecam soki z brzozy! 

 

To Eat Dr Bardadyn Beauty Line - Musli wielozbożowe z owocami moreli, ananasa i papai NOWOŚĆ

 

Firma ZPC Otmuchów SA – wiodący producent płatków śniadaniowych wprowadza na rynek nową markę zdrowych i zbilansowanych produktów TO EAT – DR BARDADYN.
Seria Beauty Line została opracowana z myślą o osobach dbających o linię i urodę, doskonale wpływa na stan cery, również podczas intensywnego odchudzania, nie rezygnując z dobrego smaku. Składniki produktów To Eat – Dr Bardadyn zostały tak dobrane, aby przy zmniejszonej kaloryczności zawierały możliwie jak największą ilość substancji odżywczych – witamin,  składników mineralnych i błonnika. Dzięki unikalnej kompozycji najwyższej jakości naturalnych składników: pełnoziarnistych zbóż oraz suszonych owoców, powstały produkty szczególnie cenne dla osób dbających o zdrowie i szczupłą sylwetkę. Wysoka zawartość naturalnych składników odżywczych znajdująca się w składzie TO EAT - DR BARDADYN pozwala szybko zaspokoić głód i dostarczyć organizmowi duże dawki niezbędnych substancji odżywczych takich jak miedź, magnez, żelazo, cynk oraz witaminy z grupy B.
Walory zdrowotne tych produktów zostały potwierdzone badaniami laboratoryjnymi. 

 Musli wielozbożowe z owocami moreli, ananasa i papai NOWOŚĆ
Receptura musli została opracowana na bazie kompozycji pełnoziarnistych zbóż oraz owoców moreli, ananasa i papai. Produkt posiada wysoką zawartość naturalnych składników: błonnika pokarmowego, miedzi i tiaminy, jest również źródłem żelaza, cynku, magnezu i witaminy B6 i niacyny. Cynk jest konieczny do zachowania zdrowej skóry, włosów i paznokci, witamina PP uczestniczy w utrzymaniu odpowiedniej struktury i funkcji skóry oraz aktywuje mikrokrążenie skóry głowy a miedź pomaga w zachowaniu prawidłowej pigmentacji skóry i włosów. Błonnik pokarmowy jest niezbędnym składnikiem codziennej diety.
Musli Beauty line to świetny pomysł na pożywne i zdrowe śniadanie dla całej rodziny. Dostarcza energii na wiele godzin będąc jednocześnie wspaniałym uzupełnieniem codziennej diety w wiele witamin i składników odżywczych.


Opinia:
Musli wielozbożowe z owocami moreli, ananasa i papai bardzo mi smakowało.Musli jest bardzo chrupkie i po przygotowaniu z mlekiem nie zrobiła się ciapka. Zjedzone na śniadanie pozostawiło uczucie sytości na długi czas. To musli nie jest jak inne produkty dla osób dbających o linię, czyli praktycznie bezsmakowe. To właśnie smak wyróżnia je najbardziej ze wszystkich produktów i to, że jest naturalne, bez dodatku substancji wzbogacających. Polecam !

Wykorzystując musli wielozbożowe z owocami moreli, ananasa i papai przygotowałam pyszne śniadanie:



sobota, 1 września 2012

Spomlek - ser żółty

Kolejna nawiązana współpraca z firmą SPOMLEK

"Spółdzielcza Mleczarnia Spomlek jest firmą tworzoną przez ludzi z pasją, którzy nie tylko dbają o najwyższą jakość produktów, usług i surowca, ale także biorą aktywny i twórczy udział w tworzeniu wspólnej firmy. Priorytetem naszych działań jest Klient oraz jego satysfakcja z naszych produktów i współpracy. Dla naszych specjalistów nie ma rzeczy niemożliwych – połączenie nowoczesnych technologii z doświadczeniem, wiedzą i zaangażowaniem ludzi sprawia, że chętnie podejmujemy się najtrudniejszych wyzwań ze strony naszych Klientów.
Bliskie relacje z Klientami oraz nieustanne wychodzenia naprzeciw ich potrzebom zaowocowały stworzeniem nowych – przełomowych na polskim rynku produktów. Jako pierwsi w Polsce wyprodukowaliśmy sery Radamer i Bursztyn, które podbiły serca konsumentów nie tylko w kraju ale i na całym świecie. Nowością jest ser Rubin, który od 2009 roku powoli zyskuje coraz większe uznanie konsumentów. SM Spomlek eksportuje swoje wyroby na prawie wszystkie kontynenty.
Wysoka jakość naszych produktów znajduje potwierdzenie nie tylko w postaci nagród i medali przyznawanych przez krajowe i międzynarodowe organizacje, ale głównie w długoletniej współpracy z najbardziej wymagającymi Klientami na całym świecie.
Spółdzielcza Mleczarnia Spomlek łączy trzy zakłady produkcyjne – w Radzyniu Podlaskim, Parczewie i Młynarach /Oddział Elbląg/
Pierwszy z nich oprócz serów sprzedawanych pod marką Serenada i Old Poland, produkuje także proszki mleczne i masło. W Parczewie produkowane są wyłącznie sery: Salami, Rolada Podlaska, Pavarti, także te wędzone w sposób tradycyjny tj. dymem z palenia prawdziwym drewnem. Zakład produkcyjny Młynary /Oddział Elbląg/ słynie głównie z serów Salami Królewieckie i Edamski w parafinie. Wszystkie produkty wytwarzane w Oddziale Elbląg posiadają znak Dziedzictwo Kulinarne, Warmia Mazury Powiśle"


Do przetestowania dostałam sery żółte długodojrzewające:
1. Bursztyn - OLD POLAND
2. Szafir - OLD POLAND
Zapraszam do odwiedzenia i polubienia profilu na FB: http://www.facebook.com/KochamSery