A oto przepis na pyszne kotlety z kaszy gryczanej, które można podać w dowolny sposób, np. jako dodatek zamiast ziemniaków, czy ryżu oraz zamiast tradycyjnej sypkiej kaszy. Znakomicie prezentują się z różnymi sosami. Szczerze mówiąc kasza gryczana nie należała do moich ulubionych, ale w tej wersji smakuje wybornie. Można ją przemycić w ten sposób dzieciom, gdyż jest bardzo zdrowa. Polecam
Składniki:
torebka kaszy gryczanej (użyłam kaszy firmy JANEX)
Kaszę ugotować w osolonej wodzie. Dłużej niż jest to wskazane na opakowaniu, aby kotlety się nie rozsypywały.
Po ugotowaniu i odsączeniu, wsypać kaszę do miski i rozgnieść widelcem, wsypać otręby, wbić jajko, dodać starty żółty ser oraz przyprawić do smaku ziołami (użyłam ziół firmy Marsyl oraz pieprzu Marsyl) i solą. Wyrobić masę, formować kotlety i obtoczyć je w otrębach.
Smażyć na złoty kolor. Po usmażeniu można podać z sosem, lub do tradycyjnych dań, zamiast ziemniaków jako urozmaicenie. Ja użyłam sosu pieczarkowego Kucharek, ale jeśli komuś się nie spieszy polecam inne sosy, nie z torebki.
Muszą być przepyszne ;)
OdpowiedzUsuńOj tak, baaardzo pyszne :)
Usuńbardzo je lubię, choć znam w wersji bez sera;)
OdpowiedzUsuńA ten ser to mój pomysł, są rewelacyjne :)
OdpowiedzUsuńrobiłam podobne ..pyszne
OdpowiedzUsuń